İLEM gemisine mürettebat arıyor!

İLEM gemisine mürettebat arıyor!

İlmi Etüdler Derneği 2002’den beri düzenlemiş olduğu eğitim programlarına yeni bir halka daha ekliyor.

İLEM (İlmi Etüdler Derneği), mekân olarak Fatih Camii Malta Çıkışı’nda 2002 yılında bir grup genç tarafından başlatılan ilmî odak olma gayretini Üsküdar’ın kurucu ruhu Aziz Mahmud Hüdai Türbesi’nin sokağındaki yerinde sürdürüyor.

Öğrencilere sosyoloji, ilahiyat, edebiyat, iletişim, iktisat, tarih alanlarında bir bakış açısı sağlayabilecek ders çeşitliliğine sahip İLEM Eğitim Programı ele aldığı tüm konularda ana akım ‘Batı merkezci’ düşünceleri aşarak, İslam’ın ilim ve medeniyet geleneğiyle irtibat kurmaya çalışan köklü bir düşünce merkezi olmayı hedeflemiş. Akademik çalışma iştiyakını içinde barındıran genç dimağlara yönelik hazırladığı programlarla Türkiye’deki ilim dünyası için katma değer oluşturacak uzun vadeli hedefler belirleyen İLEM bu sene de programına yeni öğrenciler alıyor. Son başvuru tarihinin 14 Ekim olduğu programda alanlarında uzman olan hocalarla öğrencilerin buluşması için fırsat oluşturuluyor.

Hangi semineri hangi hoca veriyor?

İLEM Eğitim Programı toplam 3 kademeden oluşuyor. Bu kademeleri bitirenler ise ihtisas çalışmalarına devam ederek ilmî donanımlarını daha ileri düzeye taşıma ve ilmî üretkenlik safhasına geçme imkânına sahip oluyorlar.

Bu seneki programda ‘Dünya Tarihini Yeniden Okumak’ ve ‘İslam Medeniyetinin Oluşumu’ adlı dersleri İlahi Sözün Gücü adlı önemli bir eserin sahibi Prof. Dr. Tahsin Görgün verecek. Dünya Tarihini Yeniden Okumak dersinde, bugün artık Batı’nın ama özellikle de Batı Avrupa’nın dünyanın merkezinde olmadığı; bu sebeple de artık Batı merkezli/merkezci bir dünya tarihinin anlamını yitirdiği şartlarda dünya tarihinin nasıl ele alınabileceğine dair bazı hususlar müzakere edilecek. ‘İslam Düşüncesine Giriş’ adlı dersi ise Felsefenin Doğası, İslam Felsefesinde Akıl-Vahiy-Felsefe-Din İlişkisi. Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ Örneği gibi eserlerin müellifi Doç. Dr. Ömer Mahir Alper anlatacak.

‘Karl Marx ve Max Weber’in Doğu Toplumlarına Yaklaşımları” başlıklı teziyle doktor ünvanını alan Dr. Lütfi Sunar ise ‘Modern Dünyanın Temelleri’nde modern toplumun gelişimini ele alacak. Veli Karataş, 20 yy’a damgasını vuran ‘Çağdaş İslam Düşüncesi’ni teşrih edecek.

Türkiye’de fıkıh alanında uzman bir akademisyen olan Doç. Dr. Murteza Bedir, katılımcılara ‘İslami İlimler’e ısındırma turu attıracak. Yüzyılımızda çağdaş dünyayı önemli okuma biçimlerinden ‘Ekonomi-Politik’ dersi ise iktisatçı Dr. Cengiz Ceylan tarafından veriliyor.

Fatih Üniversitesi’de akademik hayatını devam ettiren Doç Dr. Berdal Aral, öğrencilerin uluslararası hukukun ve insan haklarının kodlarını çözümlemesine yardımcı olacak. Türkiye’deki siyasetin sosyal düzeyde nabzını tutan GENAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Başkanı Mustafa Şen ise Türkiye’de toplum ve siyaset ilişkisini anlatıyor. İngiltere Essex Üniversitesi İdeoloji ve Söylem Analizi Programı’nda misafir araştırmacı olarak bulunan Ali Kaya, içeriğinde Foucault, Derrida, Lacan, Habermas gibi önemli isimlerin fikirlerinin tartışılacağı ‘Çağdaş Sosyal Teori’ dersini veriyor.

1-19 Eylül tarihleri arasında Sanat Limanı’nda sergilenen ve önümüzdeki günlerde farklı sergilerde yer almaya devam edecek olan 'Şehrin Gizli Dili' adlı Trienal’in genel koordinatörü de olan Dr. Ayşe Taşkent ise İslam felsefesinin estetik telakkisini Grek estetiği ile karşılaştırmalı olarak anlatacak.

İLEM programının 3’üncü kademesinde olan ve lisansüstü çalışmaların ve ilmî üretkenliğin eşiğinde  bulunan öğrencilere yönelik hazırlanan müfredatta ise İLEM başkanı Yusuf Alpaydın’ın ‘Araştırma ve Yazım Teknikleri’, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman’ın, ‘Sosyal Bilimlerde Yöntem’, Necmettin Kızılkaya’nın ‘İslami İlimlerde Yöntem’, Taha Boyalık’ın ‘Karşılaştırılmalı Klasik Metin Okumaları’ ve Mehmet Özturan’ın ise ‘Mantık’ dersleri bulunuyor.

İLEM, seminerlerin yanı sıra öğrencilere, hafta içinde çay sohbetleri eşliğinde ya da kültür gezileri kapsamında çeşitli tarihsel ve toplumsal birikimlerle ‘tanışma’ ve bu birikimlere entelektüel düşünceyi ekleme fırsatı sunuyor.

Ustalara Saygı Kuşağı devam ediyor

İLEM önceki senelerde Buhranlarımız adlı kitabındaki çözüm önerileriyle adından bahsettiren Said Halim Paşa’yı, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i, İslam düşünce geleneği zincirinin önemli isimlerinden Elmalılı Hamdi Yazır’ı günümüze taşıyan anma toplantıları düzenlemişti. İLEM geçtiğimiz sene ise Osmanlı’nın son dönemlerinde kaleme aldığı Mecelle adlı eseriyle İslam hukukunun düşünsel ve pratik olarak uygulanması yolunda önemli bir hizmet görmüş Ahmed Cevdet Paşa ile İslamcılık ve İslam düşüncesindeki yeri bağlamında Bediüzzaman Said Nursi’yi anma programlarıyla yâd etti.

Başvurular nasıl yapılıyor?

Son başvuru tarihi olarak 14 Ekim 2010 belirlenirken başvurular www.ilmietudler.org sitesinden yapılıyor.

Adres: Halk Caddesi, Türbe Kapısı Sokak, Hektaş İş Merkezi No:13/4 Üsküdar, İstanbul.

Telefon: 0216 310 43 18

 

Ali Ebrar Âşık- dunyabizim.com

Etiketler :