"İlk 6 ay mama meme kanseri yapıyor"

"İlk 6 ay mama meme kanseri yapıyor"

"İlk 6 ay mama ile beslenen kız bebeklerin ilerde meme kanserine yakalanma riski yükseliyor".

Uzmanlar, ilk 6 ay mama ile beslenen kız bebeklerin ileri yaşlarda kanser olma riskinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Anne sütünün bebekler için çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, çalışan annelerin bebeklerini anne sütünden mahrum bırakmamak için sütlerini sağıp muhafaza ederek beslemelerini tavsiye ediyor.

Anne sütünün bebekler için çok önemli olduğunu belirten dünya hekimleri, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF emzirmeyi öneriyor. Amerikan Çocuk Hekimleri Akademisi emzirmenin en az 12 ay devam etmesi gerektiğini bildiriyor. Uzmanlar, bebeğin ilk 6 ayda anne sütü haricinde hiçbir ek gıda verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Mamaların bebekler için riskli olduğunu belirten uzmanlar, mama ile beslenme kız bebeklerin ileride meme kanseri olma riskini artırdığını söylüyor.

Uzmanlar, bebekliklerinde anne sütü yerine mama ile beslenen kız çocukların ileriki yaşamlarında meme kanserine yakalanma riski, anne sütü alanlara göre yüzde 25 arttığını ifade ediyor. Mamanın ani bebek ölümü sendromu riskini artırabildiğini belirten uzmanlar, hiçbir sebep olmadan bebeklerin aniden ölümünün "ani bebek ölümü sendromu" olarak adlandırıldığını, mama ile beslenen bebeklerde bu riskin daha yüksek bulunduğunu söylüyor.

İzmit Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kalyoncu, bebeklerin 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söyledi. Anne sütünün tek başına bebeğin bütün besin ihtiyaçlarını karşıladığını kaydeden Kalyoncu, özellikle erken dönemde başlanılan ve doğru emzirme tekniğiyle emzirilen bebeklere anne sütünün yeterli olacağını ifade etti.

Çalışan bazı annelerin çocuklarını anne sütü ile besleyemediğini belirten Kalyoncu, "Özellikle çalışan anneler, çalıştıklarından dolayı bebeklerini çoğu zaman besleyememekte. Günümüzde de birçok çocuk anne sütünden mahrum olarak büyümekte. Yeni anne olmuş hanımlar, anne sütünü sağıp uygun koşullarda muhafazasını sağladıktan sonra kendilerinin işte olduğu zamanlarda da bu sütle bebekleri beslenebilir. Böylece çocuklar, anne sütünden mahrum olarak büyümeyecek. Annelerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü anne sütünün yerini hiçbir şey tutmuyor." şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :