İlk namazı Başbakan Erdoğan kılacak

İlk namazı Başbakan Erdoğan kılacak

İstanbul'un tarihi Camilerinden Ortaköy Camii, üç yıl aranın ardından bugün ibadete açılıyor. Ortaköy Caminin açılış törenine Başbakan Erdoğan da katılacak. Ortaköy Cami'nin üç yıl süren restoren çalışmaları 7 milyon TL'ye mal oldu.

Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan Ortaköy Camii, üç yıl süren restorasyonun ardından bugün hizmete giriyor.

Tarihindeki en kapsamlı restorasyonu geçiren cami, aslına uygun olarak yenilendi.

Çok sayıda işçinin görev yaptığı restorasyon çalışmalarında asma kat kaldırıldı. Camideki taş, kurşuni, metal, ahşap ve kalem işlerine ayrı ayrı çalışıldı.

Caminin özellikle dış düzeyindeki erime ve kirlenmeler, 1,5 yılda tamamlanması öngörülen restorasyonu uzattı.

Tarihi cami, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden açılacak.

7 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Konuyla ilgili NTV'ye konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyonun toplam 7 milyon liraya mal olduğunu açıkladı.

Batı tarzında yapılan camide yer alan süslemelerin restorasyon sürecinin uzamasına neden olduğunu kaydeden Ertem, şunları söyledi:

Son restorasyon 50 sene önce yapılmıştı. 50 senelik bir tahribat vardı. O günün koşullarında çimento harçla uygulama yapılmıştı ama bunun taşlara zarar verdiğini gördük. Bu çimento harçların tamamı arındırıldı. Zemin betondu, kaldırılarak ahşap yapıldı.

Tahrip olan her yer elden geçirildi. Taşlarda yıpranmalar vardı. Onun için yıpranan taşlar tamamlandı, çürüyenler yenilendi. 19. yy yapılan barok usulü bir cami bu. Bu nedenle batı tarzı olduğu için süslemeler yoğun olarak kullanılmış. Bu işimizi zaman anlamında sıkıntıya soktu.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki ustalarımız vasıtasıyla yapabildik. Buradan Meclis Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Eski ve boş bırakılmış bir alan yok, hepsi yenilendi. Yarın açılışla birlikte İstanbulumuzun bu eserine tekrar kavuşacağı müjdesini verebilirim.

Restorasyonu sponsor firma aracılığıyla yaptık. Bu firma ayrıca, Vakıflar Müdürlüğü'nün iştiraki olan bir şirket. 7 milyon liraya yakın bir maliyeti oldu. Bu hizmete göre maliyetin çok yüksek olmadığını düşünüyorum."

Ortaköy'ün simgesi olan Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit Han'ın emriyle 1853 yılında inşaa edildi. Nigoğos Balyan'ın mimarlığını yaptığı cami, neo barok tarzında bir yapı. Ortaköy Camii’nin minareleri 1894'teki depremde yıkılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.