İlk sezon hasılatı Pakistan'a

İlk sezon hasılatı Pakistan'a

Karadenizli balıkçılar, sezonun ilk hasılatını Pakistan'a gönderiyor.

Karadenizli balıkçılar, 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından sezonun ilk hasılatını sel altında kalan Pakistan'a gönderiyor. Balık av sezonunun açılmasını iple çeken Karadenizli binlerce balıkçı, Vira Bismillah diyerek geceleyin denize açıldı. Trol avcılığının başlayacağı 15 Eylül'e kadar gırgır tabir edilen ağ atma yöntemiyle denizde rızkını arayacak olan Samsunlu balıkçılar, sabahın erken saatlerinde az da olsa, palamut, istavrit, barbun ve sardalya tutarak geri döndü.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Davut Kıyak, sezonun ilk günü elde edecekleri hasılatı sel felaketi sebebiyle zor durumda kalan Pakistan'a gönderileceği sözünü yerine getirdi. 31 Ağustos gecesi yasağın kalkmasıyla Karadeniz'e açılan yaklaşık 100 tekne sabahın erken saatlerinde dönüş yaptı. Havaların sıcak olması nedeniyle av sezonun ilk gününde fazla balık tutulmamasına rağmen balıkçılar, tuttukları balıklardan tahsil edilen yaklaşık 6 bin TL parayı Pakistan'ı yardım hesabına göndereceklerini açıkladı.

Başkan Kıyak, dost ve kardeş ülke Pakistan'ın tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşamakta olduğunu söyledi. Kıyak, "Biz Karadenizli balıkçılar olarak Pakistan'dan gelen yardım çığlığına duyarsız kalamazdık. Arkadaşlarla sezonun ilk gününde ağımıza takılan balıklardan elde edilecek geliri Pakistan'a gönderme kararı aldık. Ağımıza takılan ilk balıkları burada ihaleyle satıp elde edeceğimiz geliri Pakistan'a yardım hesabına yatıracağız." dedi.

Kıyak, Pakistan halkının Kurtuluş Savaşı'nda bileziklerini satarak Türkiye'ye destek verdiğini belirterek, "Pakistan'a yardımı, balıkçılar olarak borç biliyoruz. Bundan sonra da yardımlarımız sürecek. İnşallah bizim bu davranışımız Pakistan'a yardımda duyarsız kalan dünya kamuoyuna örnek olur. Herkes elinden geldiğince büyük küçük demeden yardım etmeli. Bizim çok küçük gördüğümüz bir yardım orada çok zor şartlarda yaşayan Pakistanlılara can suyu olabilir. Yardımlarından dolayı tüm balıkçı arkadaşlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Başkan Kıyak ayrıca, hava sıcaklığının mevsim değerlerinin üzerinde olması nedeniyle balığın fazla gözükmediğini belirterek, Ege balığı olan sardalyanın iki yıldır Karadeniz'de bol miktarda gözükmeye başladığını ve sezonun ilk gününde diğer balıklara oranla daha fazla tutulduğunu kaydetti.

Sezonun ilk gününde balık ağlarına takılan balıkların balık hali fiyatları işe şöyle: Palamut büyüklüğüne göre tanesi 2-5 TL arasında, İstavrit 5 TL, barbun 5-7 TL, sardalya ise 3 TL

Habertaraf.com
 

Etiketler :