İlk Suç Duyurusu Yapıldı

İlk Suç Duyurusu Yapıldı

Mazlum-der, İHD ve Emek Plaformu, 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ve cunta yönetiminin yargılanması için Ankara'da savcılığa başvurdu. Eşitlik ve Demokrasi Partisi de Evren için dava açtı.

 

İHD, MAZLUMDER VE ''YETMEZ AMA EVET PLATFORMU'' ÜYELERİ, ''12 EYLÜL 1980 DARBESİNİ YAPANLAR'' HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

İnsan Hakları Derneği (İHD), MAZLUMDER ve ''Yetmez Ama Evet Platformu'' üyeleri, ''12 Eylül 1980 darbesini yapanlar'' hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylülden 30 yıl sonra 1982 Anayasasında önemli tadilatlar yapıldığını belirtti.

Bunlardan birinin geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ve darbecilerin anayasal koruma zırhından arındırılması olduğunu ifade eden Ünsal, ''Türkiye'ye 30 yıl önce çok büyük acılar yaşatan ve Türkiye'nin siyasi tarihinde kocaman bir kara leke olarak duran 12 Eylül iradesinin darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını'' bildirdi.

Yargılı ve yargısız infazların hesabının hukuk nezdinde sorulabildiğini göstermeyi amaçladıklarını söyleyen Ünsal, Türkiye'nin 30 yıllık ayıbının üzerine gidilerek, sorumluların yargılanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Ünsal, ''bunun, bundan sonra darbeye teşebbüs etmek isteyenler için çok caydırıcı olacağını'' ifade etti.

''Yetmez Ama Evet Platformu'' adına açıklama yapan Halil İbrahim Torlak da ''12 Eylül 1980 darbesini yapanlardan hesap sorulması için suç duyurusunda bulunacaklarını'' kaydetti.

Torlak, suç duyurusu dilekçesinde şüphelilerin, eski Cumhurbaşkanı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile dönemin komutanları, Danışma Meclisi üyeleri, bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurları olduğunu açıkladı.

İHD'NİN SUÇ DUYURUSU

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da ''bugünün, belki de 30 yılın utancının silineceği bir gün olduğunu'' söyledi. Referandumla birlikte darbeyi yapan cuntanın korunduğu geçici 15. maddesinin kalktığını ifade eden Türkdoğan, ''Büyük insanlık suçlarının cezasız kalmaması adına suç duyurusunda bulunuyoruz'' dedi.

Türkdoğan, ''Burada bir zaman aşımı sorununun olmadığını düşünüyorum. Çünkü hukuki ve fiili engeller, özel dokunulmazlık hükümleri vardı. Bunlar varken zaman aşımından söz edilemeyeceği kanaatindeyim. Kaldı ki insanlığa karşı suçlarda da evrensel zaman aşımı ilkesi işlemez'' diye konuştu.

Suç duyurusu dilekçesini hazırlayan Dr. Levent Korkut da geçici 15. maddenin kaldırılmasının Türkiye'nin önünde fırsat açtığını kaydetti.

Suç duyurusunun, sorumluların cezasız kalmasıyla sonuçlanması halinde BM ve AİHM'ye başvuruda bulunacaklarını bildiren Korkut, ''Ama, gönül istiyor ki, kirli çarşaflarını Türkiye kendisi temizlesin'' ifadesini kullandı.

Bir dönem İHD Genel Başkanlığı görevinde bulunan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş ise geçici 15. maddenin kalkmasıyla bir dönem insanlık suçu işleyen darbecilerin yargılanmasının önünün açıldığını söyleyerek, ''bunun Türkiye açısından bir fırsat olduğunu'' kaydetti.

Alataş, ''Umarım bu başvuru ciddiye alınır ve sorumluların cezalandırılmasıyla sonuçlanır'' dedi.

EDP DE DAVA AÇTI

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi, ''12 Eylül darbesini yapanlar'' hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin, Anayasanın geçici 15.maddesini yürürlükten kaldırdığını ifade etti.

Cangı, şu bilgileri verdi: ''Anayasa değişikliğinden sonraki ilk işimizi gerçekleştiriyoruz. 12 Eylül darbecileri ve diğer sorumluları hakkında darbe yapmak, anayasa değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlardan suç duyurusunda bulunuyoruz.''

Türkiye'nin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hak ettiğini belirten Cangı, ''Suç duyurusu dilekçimizde, darbeyi gerçekleştiren generallerin yanı sıra, darbe sırasında görevde olan ve daha sonra görev alan kuvvet komutanları, bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri şüpheli olarak gösterilmiştir'' dedi.

Ajanslar / Haber 7

Etiketler :