İlk Türk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Fırlatılırken Neler Yaşandı

İlk Türk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Fırlatılırken Neler Yaşandı

Dün gece tüm Türkiye uzaya giden ilk Türk astronotu olan Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu roketin uzaya fırlatılmasını seyretti. Yazarımız Mehmet Y Ulutaş da Kennedy Space Center’da gerçekleşen bu tarihi olayı bizzat yerinde şahit olanlar arasındaydı.

Habername.com | Kennedy Space Center | Florida | ABD

Sağlık ve güvenlik sebepleriyle uzaya fırlatma yaklaşık 6 km uzaktan seyredildi. Saniye saniye işleyen düzeneğe bağlı olarak fırlatma yerel saat ile tam 16:49’da gerçekleşti. Fırlatmadan birkaç dakika önce Türk seyirciler toplu hala İstiklal Marşımızı okudu.

Bu gurur verici anlara şahitlik etmek için gelenler arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve maiyeti, AK Parti İstanbul milletvekili Zehranur Aydemir, Türkiye Uzay Ajansı Başkanımız Yusuf Kıraç ve ekibi, Tübitak Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ve ekibi, TC Miami Başkonsolosumuz Resul Şahinol ve ekibi, Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi Başkan ve Temsilcileri, basın ve TV kanal mensupları, davet edilen bilim insanları ve sektör uzmanları (yazarımız Ulutaş bu ekibin parçasıydı), diğer STK temsilcileri ve ABD’nin çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlarımız vardı.

Yukarıdaki ekip yörede yaşayan Türk vatandaşlarımızla TASC’ın düzenlediği akşam yemeğinde Orlando’daki bir Türk restoranında bir araya geldi. Yemek sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TASC eş başkanı Seyit Şahin birer konuşma yaptılar.

Konuyla ilgili bize konuşan yazarımız Ulutaş şunları ifade etti: “Göğsüm kabardı, gurur duydum. NASA’ya birçok proje üretmiş birisi olarak bir gün bizim insanımızın da uzaya gitmesi benim için ayrı bir haz kaynağı oldu. Bakanımız Mehmet Fatih Kacır Bey ile yaptığımız sohbette bana bunun sadece bir başlangıç olduğunu anlattı. Bakanımız ve TUA Başkanımız Yusuf Kıraç Bey ile NASA’nın yeniden aya gitme projesi olan Artemis misyonun konuştuk. Bu projenin teknoloji üreten bir ortağı olma isteklerini ve bu konudaki çalışmalarını anlattılar. “Türkiye Yüzyılı” projesi ve parolası ile yola çıkan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin uzay yarışından ve teknolojiden uzak kalması zaten düşünülemezdi. Yaklaşık 2 milyar müslüman halkı bizi lider olarak görüyor. Bunu hakkını her sahada vermeliyiz. Gençlerimize Rol modeller ve yeni hedefler gösterme açısından uzay çalışmaları ve keşifleri çok önemli. Çok ümitliyim. Gerisi gelecektir.”

3023939f-9b9e-4cfe-ab5f-c5b453909cef.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum