İmalat sanayinde verimlilik yüzde 19 arttı

İmalat sanayinde verimlilik yüzde 19 arttı

İmalat sanayinde verimliliğin 2010 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 arttığı, bir önceki döneme göre ise yüzde 9.3 azaldığı belirlendi.

Millî Prodüktivite Merkezi 2010 yılının ilk çeyreğine ait üç aylık verimlilik göstergelerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 artarken, bir önceki döneme göre ise yüzde 9.3 azalış gösterdi.

Çalışılan saat başına üretim endeksinin 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 16.8 arttığı, önceki döneme göre ise yüzde 8.3 azalış gösterdiği belirlendi. Madencilik ve Enerji kısımlarında çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki döneme göre azalışlar görülmesine rağmen, enerji kısmında önceki yılın aynı dönemine göre artış yaşandı. Madencilik kısmında çalışan kişi başına üretim endeksi önceki döneme göre yüzde 16 düşerken, önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0.2 düşüş gösterdiği tespit edildi. Enerji kısmında madencilik kısmından farklı olarak, çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki döneme göre yüzde 5.1 düşüş yaşanmasına rağmen, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4’lük artış görüldü.

-ÜRETİMDE EN BÜYÜK ARTIŞ ULAŞIM ARAÇLARI İMALATINDA-

Önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek çalışılan kişi başına üretim endeksi artışı yüzde 55.1 ile “ulaşım araçları imalatı” alt kısmında gerçekleşti. 2010 yılının ilk çeyreğinde çalışılan kişi başına üretim endeksinde hiçbir alt kısımda düşüş yaşanmadığı belirlendi. Önceki döneme göre çalışılan saat başına üretim endeksinde de en yüksek artışın yüzde 39.8 ile “ulaşım araçları İmalatı”nda görüldüğü tespit edildi.

ANKA

Etiketler :