IMF: Tedbir alınmadığı takdirde kriz yayılabilir

IMF: Tedbir alınmadığı takdirde kriz yayılabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomik krizin yayılması üzerine hazırladığı (Spillover Report) raporda, küresel bazda uygun politikaların geliştirilmediği ve gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde krizin etkisinin diğer bölgelere de yayılabileceği uyarısı

 

IMF Raporunda, “Birbirleriyle yakından ilişkili varlık fiyatları, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar, sınırlı politika alanı dünyayı krizin yayılmasına doğru götürüyor” ifadesi kullanıldı.

Beş büyük ekonominin etkisi

Euro Bölgesi, ABD, Çin, Japonya ve İngiltere dahil olmak üzere beş ekonominin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri değerlendirildiği raporda, “Avrupa Bölgesi’nde krizi atlatabilmek konusunda zorluk yaşanıyor. ABD’nin mali politikasındaki belirsizlikler, Çin’de büyüme trendinin tersine dönmesi yönündeki kaygılar krizin yayılması konusundaki temel endişe kaynaklarını oluşturuyor” denildi.

Euro bölgesindeki stres

Euro Bölgesi’nin mali politikası ile ilgili olarak raporda, “Bazı kısıtlamalara rağmen, gerilimin yayılmasını engellemek ve mali tarafta, bankacılık alanında ve büyüme cephesinde yeterli olacak iyileştirme ortaya konmadı” ifadesine yer verildi. Raporda, “Tam tersinin oluşması yönündeki çabalara rağmen, Euro Bölgesi’ndeki stres artık çevresel ülkeler düzeyinde değil, Pan-Avrupa düzeyindedir” denildi. Raporda “Avrupa borç krizinin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) güvenlik duvarının kurulması gibi gelişmelere rağmen, artık Pan-Avrupa düzeyinde bir sorun haline geldiği yönünde bir anlayış oluştu” tespitinde bulunuldu.

ABD ve Çin de endişe veriyor

IMF raporunda döviz kurunun düzenlenmesi ve cari işlem fazlası tarafında olumlu sonuçlar elde etmesine rağmen, hali hazırda zaten yüksek yatırım oranlarına sahip olan Çin’in, yatırım odaklı bir ekonomik düzenlemeye gitmesinin ilerleyen dönemde ülkede krizin yayılmasına neden olabileceği belirtildi. ABD cephesine yönelik ise şu görüşlere yer verildi: “2013 yılında mali daralma oluşması, ekonomik dengenin sağlanamaması ve bu durumun finansal piyasaları olumsuz etkilemesi endişeleri söz konusu.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.