İMKB yeni hedefi  74 bin

İMKB yeni hedefi 74 bin

Haftaya rekorla başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda dün kar satışları görülse de, kısa ve orta vadede yön yukarı görünüyor.

Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası'nın borç kriziyle mücadele edeceği ve FED'den gelecek parasal genişleme beklentisi, içerde ise Türkiye'nin kredi notunun artacağına ilişkin beklentiler İMKB'de daha önce yıl sonunda 70 bin olan endeks hedefini 74 binlere taşıdı. Önceki gün global risk iştahının artmasıyla İMKB, seans içinde 66 binin üzerine çıkmış ancak günü yılın en yüksek seviyesi olan 65 bin 576 puandan kapatmıştı.

YABANCI ALIMLARI HIZ KESMİYOR
Piyasa çevrelerinde bu kapanışın etkisiyle İMKB 100'de daha önce 70 bin olan hedefin yıl sonundan önce görüleceği beklentisi ağır basarken, hisse senedi piyasasında artan yabancı alımları da bu beklentinin göstergesi olarak yorumlanıyor. İMKB'nin diğer dünya borsalarından pozitif olarak ayrıştığına dikkat çeken piyasa profesyonelleri, 31 Temmuz itibarıyla endeksin yüzde 25'in üzerinde getiri sağladığına dikkat çekiyor. Uzmanlar yurt dışına ilişkin beklentilerin yanı sıra Türkiye cephesinde enflasyondaki düşüş trendi, cari açık verilerinde göreceli iyileşme ve büyüme verilerinin endeksi bu seviyelere taşıdığını belirtirken, 'Bütün bu gelişmeler Türkiye'nin kredi notunun artacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. Yabancı yatırımcı da şimdiden bu beklentiyi satın aldı. Bu da endeksi yeni zirvelere taşıyacak' diyor.

NOT ARTIŞI BU YIL İÇİNDE GELİR
Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş: Yükselişin devamı Avrupa'ya bağlı. Kalıcı olması için Avrupa'da iyileşmenin olması gerekiyor. Hala atılmış bir adım yok. Dünyada risk iştahı çok hızlı hareket ediyor. Eğer Avrupa'da öyle bir gelişme olursa bu bizi yukarı atar diye tahmin ediyorum. Ayrıca not artışı hikayesi var. O yönde de pozisyon alınıyor. Yıl sonundan önce not artışı gelmesini bekliyorum. Yabancı yatırımcılar da not artışını bekliyor olmalı ki hem bonoda hem hisse senedinde ciddi bir giriş var. Eylülden sonra kalıcı iyimserlik ve risk iştahında iyileşme olursa artı Türkiye'ye not artışı gelirse o zaman daha önceki yüksek seviyelerin üzerine çıkarız. Yeni zirveler görürüz.

HEDEF 70-72 BİN ARALIĞI
Gedik Menkul Değerler Araştırma Müdürü Onur Mutlu: Eylül ayına müthiş beklenti yüklendi. Parasal genişleme gelecek beklentisi var. Yeni zirveler için faiz hadleri çok önemli. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket var, bu endeksi frenleyebilir. Tekrar aşağı yönlü hareket görürsek ve kredi notuna ilişkin olumlu mesajlar gelirse hisselere destek verir. Hedef seviyeler 70 bin-72 bin.

TEK RİSK DIŞ GERİLİM
Acar Menkul Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı: 63 bin 500'ün üzerinde kaldığı sürece önce 67 bin sonra da 70-71 bin geçerli. Piyasa eğer sonbaharı bu seviyelerde karşılarsa endeks 70 bini çok rahat alır. Tek risk ve şu an fiyatlanmayan Suriye ve Ortadoğu'daki gerilim.

Normalde 13 ayda bir rekor gelir, 20 ay oldu!
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: 1990 yılından 2011 yılına kadar olan süreçte; borsa yaklaşık 20 defa rekor kırdı. TL bazında endeksin yeni rekorlar kırması ortalama 13 ay sürüyor. 25 Ekim 2010 tarihinde gördüğümüz 71 bin 776 seviyesi hala TL bazında geçilemedi. 20 ay oldu. 20 aydır bu zirve görülemiyor. Normal şartlarda İMKB'nin bu yıl çok yüksek ihtimalle TL bazında 71 bin 776'nın üzerini görmesi yüksek olasılık. Genelde zirveler nisan ve ekim aylarında görülebiliyor. Aralık sonuna kadar yeni zirve hedefi 74 bin. Kredi notumuz artarsa büyük ihtimalle 74 bini görmüş oluruz. Ayrıca yılbaşından bu yana dünya borsaları yüzde 6, İMKB yüzde 28 yükselmiş. Bu da birçok hikayenin satın alınmaya başlandığını gösteriyor. Kredi notunda artış beklentisi, cari açıkta iyileşme, büyüme ve enflasyondaki düşüş bizi buralara taşıdı.

Ralli devam eder, çünkü:
l ENFLASYON düşme trendinde. Özellikle ekim ayından itibaren bu trendin hızlanması bekleniyor.
l CARİ açık verilerinde geçen yıla göre göreceli de olsa bir iyileşme gözleniyor.
l DÜNYA ekonomisi küçülürken, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.
l TÜRKİYE'nin kredi notunun artacağı beklentisi endeksi yeni zirvelere taşıyabilir.

Yükseliş buraya kadar, çünkü:
l EKONOMİK anlamda ciddi bir riskimiz yok. Avrupa tarafında İtalya veya İspanya'da sorunların ağırlaşması genel olarak bütün piyasaları bozar.
l PETROL fiyatları tekrar 120 dolarlarla giderse piyasalar açısından ciddi risk oluşturur. l SURİYE ve Orta Doğu'daki sıcak gelişmeler petrol fiyatlarını yukarı itebilir.

Yabancılar alım yapıyor
TEMMUZDA İMKB'de 8.2 milyar lira alım gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 7.2 milyar liralık hisse sattılar.Yabancılar, haziranda 1,6 milyar liralık alış yapmışlar ve borsa bu dönemde yüzde 13.5 yükseliş kaydetmişti. Uzmanlar yabancı para giriş ve çıkışının endeksin yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam ettiğini, bunda İMKB hisse senedi değerleri itibariyle yaklaşık yüzde 65 oranında yabancı yatırımcı ağırlığının olmasının etkili olduğunu belirtiyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.