İmzalar 3 saat sonra atıldı

İmzalar 3 saat sonra atıldı

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokollerde imzalar atıldı.

21:14 İMZA TÖRENİ BAŞLADI

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokollerin imza töreni, ortaya çıkan sıkıntıların aşılmasından sonra İsviçre'nin Zürih kentinde başladı.

21:10 PLANLANAN KONUŞMALAR YAPILMAYACAK

Türk kaynakları, Ermenistan ile protokollerin imzalanacağını, ancak törende yapılması planlanan konuşmaların yapılmayacağını bildirdi.

20:20 - HEYETLER, YENİDEN TÖREN SALONUNA DÖNÜYOR

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin imza töreninde ortaya çıkan sıkıntıların ardından, heyetler yeniden törenin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne dönmeye başladı.

Ortaya çıkan sıkıntının ardından otele giden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, protokollerin imzalanacağı üniversiteye geri döndü. Clinton'un ardından Ermenistan heyetinin de imzaların atılacağı yere geldiği bildirildi.

Törenin yapılacağı salonda görevlilerin, yeniden sandalye ve ekipmanları düzenlemeye başladığı gözlendi.


19:45 - CLINTON YENİDEN BİNADA

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin imza töreninde ortaya çıkan sıkıntının ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, törenin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne döndü.

Ayrıca Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan da Zürih Üniversitesi'ne döndü.

19:25 - TÜRK ERMENİ PROTOKOLLERİNİN ERTELENMESİ

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin imza töreni belirsiz bir süre ertelendi.Sorunun Ermeni tarafının protokole yeni maddeler eklemesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuşma metnindeki Dağlık Karabağ ile ilgili ifadelerden kaynaklandığı iddia ediliyor.

18:50 - İMZA TÖRENİ ERTELENDİ

Türkiye ile Ermenistan arasında yapılması beklenen imza töreninin belirsiz bir süre için ertelendiği belirtildi. Toplantıyı takip eden basın mensupları da basın odasına davet edildi.

İmza töreninin bir saat kadar önce başlaması bekleniyordu.

18:30 - İMZA TÖRENİ TÖRENDEKİ AÇIKLAMALAR YÜZÜNDEN GECİKTİ

Amerikan Dışişleri kaynakları, Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasından sonra yapılacak açıklamalar konusunda ortaya çıkan sıkıntıyı çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

18:10 CLINT0N KATILMAYACAK

Fransız haber ajansı AFP, Amerikalı yetkililere dayanarak, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanmasının, Ermenistan ile son dakikada ortaya çıkan bir sıkıntı yüzünden geciktiğini bildirdi.

Zürih'teki AFP muhabiri, Ermeni ve ABD heyetlerinin, imza töreninin yerel saatle 17.00'de (TSİ 18.00) düzenlenmesi beklenen Zürih Üniversitesi'ne gelmediklerini duyurdu.

Amerikalı sözcü, Ian Kelly, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın oteline döndüğünü açıkladı.

Kelly, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan'ın da Amerikan heyetinden bir yetkiliyle görüşmesinin beklendiğini kaydetti.

Öte yandan Reuters'ın haberine göre, Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasından sonra yapılacak açıklamalar konusunda ortaya çıkan sıkıntıyı çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU ZÜRİH ÜNİVERSİTESİNE GELDİ

Ahmet Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu Dışişleri Bakanları, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanacağı Zürih Üniversitesi'ne geldi. Bakanları İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calm Rey karşıladı.

ZÜRİH'TE TARİHİ İMZALAR

Türk ve dünya gündeminde geniş yer tutan Türk-Ermeni ilişkilerinde, bugün Zürih'te imzalanacak protokollerle tarihi bir adım atılması bekleniyor. Protokollerin imzalanacağı Zürih Üniversitesi'nde ise yağmurlu bir hava ve hareketli bir bekleyiş var.

TÜRK VE ERMENİLER ZÜRİH ÜNİVERSİTESİ ÖNÜNDE TOPLANDI…

Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkileri tesis edilmesinin amaçlandığı protokolün imzalanacağı Zürih Üniversitesi önünde toplanan bir grup Ermeni ile bir grup Türk aralarında 20 metre mesafeyle Ermenistan ve Türk bayrakları açtı. Türkler imza töreninin yapıldığı yere ellerinde çiçeklerle gelirken, Ermeniler ise ellerinde protokolü protesto amaçlı pankartlarla geldi. Herhangi bir gerginliğin yaşanmadığı olay yerinde polisin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU, CLİNTON İLE BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile protokollerin imza töreni için geldiği Zürih'te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi.

Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesi protokollerinin imzalanmasına az bir süre kala düzenlenen görüşmede, basına herhangi bir açıklama yapılmadı.
İmza törenine Clinton da katılacak.


DAVUTOĞLU ZÜRİH'E GİTTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokolleri imzalamak üzere İsviçre'nin Zürih kentine gitti.

Zürih'te bugün TSİ 18.00'de imzalanması beklenen protokelleri Türkiye adına imzalamak üzere "GAP" uçağıyla Zürih'e gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve beraberindekileri, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Oğuz Demiralp karşıladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan imza atacak.

İmza törenine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi'ne başkanlık eden Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın katılması bekleniyor.

Etiketler :