İnanır: O gün asker vardı, bugün kartel!

İnanır: O gün asker vardı, bugün kartel!

"Filmlerimi darbe döneminde askerler sansürledi, şimdi de tv yöneticileri göstermiyor" diyen Kadir İnanır, oynadığı karakterin Apo'yu çağrıştırdığı ileri sürülerek bugün yayınlanmadığını ancak askerin yasak koyduğu günlerde Apo diye birinin de ortalıkta o

Türk sinemasının ünlü oyuncusu Kadir İnanır, yasaklı filmlerinin gösterilmemesinden dolayı televizyon yöneticilerine sitemde bulundu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilen 46. Altın Portakal Film Festivali'ne katılan sinema sanatçısı Kadir İnanır, sinemada yaşadığı 40 yılı basın mensuplarına değerlendirdi.

Dedeman Otel'de basın toplantısı düzenleyen İnanır, sinemada 40 yılını doldurmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bir basın mensubunun, 12 Eylül Askeri Darbesi'nden sonra bir çok filminin yasaklanması üzerine sorduğu soruya cevap veren ünlü oyuncu İnanır, darbe döneminde bir çok filminin yasaklandığını ve hala yasaklı olan filmleri olduğunu söyledi.

O dönemlerde çekilmiş 'Darbe' diye bir filmi olduğunu hatırlatan Kadir İnanır, "O filmde ben, bir itirafçıyı oynadım. Hakikaten güçlü bir filmdi. Her gün televizyonlarda bir sürü filmim dönüyor niye o filmimi göstermiyorlar. Şimdi de filmlerde pasif sansür uygulaması var. Bu sefer de kanal yöneticileri pasif sansür uygulaması yapıyor." diye konuştu.

Darbe yıllarında da şimdi de 'İsyan' diye bir filminin yasaklı olduğunu söyleyen Kadir İnanır, "Darbe yıllarında toptan yasaktı. Şimdi ise gece yarıları sabaha karşı 04.00'de gösteriliyormuş. Niye o zaman Apo yok. Böyle bir kuruluş organizasyon yok. Biz gitmişiz doğuda feodal düzenin altında ezilen halkı bilinçlendirip dağlara çıkartıyormuşum. Adım da Apo. Apo'yu çağrıştırıyorum diye film hala yasaklı. O zaman Apo yoktu. Ve bu filmim gösterilmiyor." şeklinde konuştu.

Sinema'da yeni yetişen gençlerin önünün açılmasını isteyen Kadir İnanır, sinemaların bakanlık tarafından verilen bütçelerle ilerlmeyemeyeceğini dile getirdi. Devletin desteğinin az olmasından yakınan İnanır, "Devlet'in bir filme verdiği para, o filmin yol ve otel masrafıdır. Bu filmler batılı projelerle nasıl yarıştırılacak." diye konuştu.

Etiketler :