İngiliz Bakan Field, Arakan'ı ziyaret etti

İngiliz Bakan Field, Arakan'ı ziyaret etti

Birleşik Krallık'ın Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Field:- "Arakan'da son haftalarda gördüğümüz şey, mutlak ve kabul edilemez bir trajedi" - "Şiddetin sona ermesi ve bölgeden kaçanların hızla evlerine güven içinde dönmesi gerekiyor”

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığında Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Mark Field, Arakan'da yaşananları "mutlak ve kabul edilemez bir trajedi" olarak niteledi.

Myanmar'a bugün resmi ziyarette bulunan Field, başkent Naypyidaw'da, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile bir araya geldi.

Suu Çii ile görüşmesinin ardından Arakan eyaletine geçen Field, bölgede incelemelerde bulundu.

Bölgesel Başbakan Nyi Pu'nun da aralarında yer aldığı bazı üst düzey bölgesel yöneticilerle görüşen Field, Arakan'daki bazı sığınmacı kamplarını da ziyaret etti.

Myanmar temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Field, "Arakan'da son haftalarda gördüğümüz şey, mutlak ve kabul edilemez bir trajedi. Şiddetin sona ermesi ve bölgeden kaçanların hızla evlerine güven içinde dönmesi gerekiyor." diye konuştu.

Suu Çii ve diğer yetkililerle temasları hakkında da bilgi veren Field, "Myanmar'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin şiddeti sona erdirme çağrısını dinlemesi ve yardıma ihtiyaç duyanlara yardımların ulaşmasına izin vermesi gerektiğini güçlü bir şekilde vurguladım." ifadelerini kullandı.

İngiliz Bakan Field, olaylardan etkilenenleri de kendi gözleriyle görme imkanı bulduğunu dile getirerek, "Myanmar son yıllarda hızlı bir ilerleme kaydetti. Ancak Arakan'da devam eden şiddet ve insani kriz bu ilerlemeyi tehlikeye atıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki temaslarını yarın Bangladeş'te sürdürecek Field, bu ülkede üst düzey yetkilerle ve yardım kuruluşlarının temsilcileriyle görüşecek.

- Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılar

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetmişti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakılmış ya da kullanılamaz hale getirilmişti. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 480 bine ulaştığını kaydetmişti.

İngiliz Bakan Field, Arakan'ı ziyaret etti

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.