İngilizler Avrupa Kupalarına gitmedi de ne oldu?

İngilizler Avrupa Kupalarına gitmedi de ne oldu?

Başbakan Erdoğan şike konusunda Platini'ye Thatcher örneğini verdi. "Margaret Thatcher holiganlar yüzünden beş yıl süreyle Avrupa'ya gitmedi de ne oldu?" "İngilizler kendi aralarında gayet güzel devam ettiler. Döndükleri sene de şampiyon oldular."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, futboldaki şike iddiaları ve sonrasında verilecek cezalar konusunda açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta UEFA Kongresi'nde açıkladığı, ceza verirken fail ile tüzel kişiliklerin ayrılması gerektiği düşüncesini tekrarlayan Erdoğan, “8 takım birden ligden düşerse ne olur, futbol biter. Ceza davası ile Futbol Federasyonu'nun kararını birbirinden ayırmak lazım” dedi. Başbakan Erdoğan, Seul'den Tahran'a uçarken yakıt ikmali sırasında gazetecilerle sohbet etti. Konu yine şike iddialarına geldi. Başbakan, “Şike konusunda siz ‘suçun şahsiliği' vurgusunda bulunmuştunuz?” sorusu üzerine şöyle konuştu:

Şike sahaya yansımış mı bakılır

Doğru. Platini'ye söyledim. O da “Haklısınız ama uygulama böyle” dedi. Ben de “Düzeltelim o zaman” dedim. Şike sahaya yansımış mı bakılır ve karar ona göre verilir. Aksi halde kulübü cezalandırmak neden? Para cezası vermek neden? 8 takım birden ligden düşerse ne olur, futbol biter. Ceza davası ile Futbol Federasyonu'nun kararını birbirinden ayırmak lazım. Platini'ye de İngiltere örneğini verdim. Orada holiganlar yüzünden Thatcher (Margaret Thatcher, İngiliz Başbakanı, 1979-1990) İngiliz takımlarının Avrupa'ya çıkışını 5 yıl yasakladı. Ne oldu? Kendi aralarında gayet güzel devam ettiler. Döndükleri sene de şampiyon oldular.


"Bizim hayvanlara ceza az" demişti

UEFA Heysel Faciası için sadece Liverpool'a ceza verecekken, Başbakan Thatcher tüm İngiliz kulüplerinin 5 yıl Avrupa'ya gitmemesini sağlamıştı.

HEYSEL Faciası'nın ardından, ülkesinin takımlarına hiç acımayan dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher kendi cezalarını kendisi verdi. UEFA'nın, Liverpool-Juventus maçından sonra sadece Liverpool'a ceza vermesi bekleniyordu. Bu cezanın da 3 yıl olacağı konuşuluyordu. Ancak Thatcher, “Bizim hayvanlara bu ceza az” dediği tarihi çıkışı ile sadece Liverpool'un değil, tüm İngiliz takımlarının cezalandırılmasını istedi. Thatcher, İngiltere Futbol Federasyonu'na da tüm kulüplerini Avrupa'dan çekmesi konusunda baskı yaptı.

1990'a kadar oynayamadılar

Bunun üzerine UEFA, İngiliz Federasyonu'nun kararının hemen ardından İngiliz takımlarının 5 yıl boyunca Avrupa Kupaları'na katılamayacağını açıkladı. Böylece 1985 ile 1990 yılları arasında hiçbir İngiliz takımı, Avrupa'da boy gösteremedi. Liverpool ise, 6 yıl uluslararası karşılaşmalardan men cezası aldı.

Heysel'de 39 kişi öldü

29 Mayıs 1985 günü Brüksel'in Heysel Stadı'nda oynanan Juventus-Liverpool Şampiyon Kulüpler Kupası finali büyük bir trajediye sahne oldu. Maçtan önce tribünlerdeki Liverpoollu holiganlar, Juventus taraftarlarına saldırdı. Çıkan panik sonucu bir duvar çöktü, taraftarlar tel örgülere sıkıştı ve 38 İtalyan ile 1 Belçikalı hayatını
kaybetti. HÜRRİYET

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.