İngiltere Afganistan'a neden girdi?

İngiltere Afganistan'a neden girdi?

İngiltere’nin geçtiğimiz yıla kadar Afganistan ve Pakistan özel temsilciliği görevini sürdüren Sir Sherrard Cowper, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay hakkında sert açıklamalarda bulundu.

İngiltere’nin geçtiğimiz yıla kadar Afganistan ve Pakistan özel temsilciliği görevini sürdüren Sir Sherrard Cowper, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay hakkında sert açıklamalarda bulundu. Cowper, dönemin Genelkurmay Başkanı General Sir Richard Dannatt’ın orduyu, sırf meşgale olsun diye Afganistan’a gönderdiğini ileri sürdü. Sherrard Cowper, hükümetin orduyu küçültme operasyonundan kaçmak için Afganistan operasyonunun tercih edildiğini öne sürdü.

İngiltere’nin Afganistan ve Pakistan eski özel temsilcisi Sherrard Cowper, Genelkurmay eski Başkanı Sir Richard Dannatt’i sert bir şekilde eleştirdi. Sherrard Cowper’in iddialarına göre İngiliz Genelkurmay eski Başkanı Dannatt, Irak’ta başarısız olan İngiliz ordusunun itibarını korumak ve hükümetin orduyu küçültme ihtimalini ortadan kaldırmak için Afganistan’a asker gönderilmesini sağladı.

Genelkurmay eski Başkanı Dannatt, eski özel temsilci Sherrard’ın iddialarını ‘çirkin’ olarak nitelendirdi. Sherrard’ın artık emekli olduğunu söyleyen Dannatt, “Kararlarımızı sorgulamak ona düşmez.” dedi. İddialarında ısrarcı olan Sherrard ise "Ben o zamanlar Dannat'la yaptığım görüşmeleri iyi hatırlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay eski Başkanı Dannatt ile 2007 yılında aralarında geçen bir görüşmeyi aktaran Sherrard, Dannatt’ın, “Irak’ı terk eden İngiliz ordusu ya Afganistan’da kullanılacak ya da savunma harcamaları kapsamında hizmet dışı bırakılarak kaybedilecek.” dediğini öne sürdü.

The Times gazetesi de İngiliz ordusunun Afganistan’a gönderilmesinde Irak’ın Basra bölgesindeki başarısızlığının önemli rol oynadığı yorumunu yaptı. Gazete, bu başarısızlığın ardından İngiliz ordusunun özellikle Amerikan ordusu nezdindeki itibarını korumak için Afganistan’a gönderildiğini yazdı.

Etiketler :