İngiltere İsrailli diplomatı sınırdışı ediyor!

İngiltere İsrailli diplomatı sınırdışı ediyor!

İngiltere, Dubai'deki suikastte, sahte pasaportlarının kullanılmasına tepki olarak İsrailli bir diplomatı sınırdışı ediyor.

İngiliz Sky televizyonu, Dubai'de Hamas komutanlarından birine düzenlenen suikastta sahte İngiliz pasaportlarının kullanılmasına tepki olarak Londra'nın, bir İsrailli diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu.

Televizyon, haberinin kaynağını belirtmezken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı haberle ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak Bakan David Miliband'ın konuyla ilgili TSİ 17.30 civarında bir açıklama yapacağını bildirdi. 

Sky televizyonu haberinde, sınır dışı edilecek İsraillinin diplomatlık düzeyini bilmediklerini belirtti.

BBC Orta Doğu muhabiri Jeremy Bowen, Miliband'in açıklamasını İngiltere Ciddi Organize Suçlar Dairesi'nin pasaportların nasıl ele geçirildiği ile ilgili olarak bazı kanıtlar elde etmesinin ardından yapmaya karar verdiğini söylüyor.

Kaynaklar, ayrıca, sınırdışı edilecek diplomatın İsrail'in Londra Büyükelçisi Ron Prosor olmadığını da belirttiler.

Ancak, sınırdışı kararı, İngiltere'nin İngiliz pasaportlarının taklit edilmesinden duyduğu rahatsızlığın boyutunu ifade eden çok ciddi bir mesaj olarak yorumlanıyor.

Hamas'ın askeri kanadının kurucularından Mahmud El Mabhuh, 20 Ocakta Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de bir otelde, İsrail ajanları tarafından düzenlendiğinden şüphelenilen suikastla öldürülmüştü. Mabhuh, otel odasında elektrik verilerek ve boğularak öldürülmüş halde bulunmuştu. 

Dubai polisi, uluslararası polis teşkilatı (İnterpol) tarafından kırmızı bültenle aranan 27 suikast zanlısının İngiliz, İrlanda, Fransız, Avustralya ve Alman pasaportları taşıdığını belirlemişti.

İlgili ülkelerde başlatılan soruşturmalarda Dubai'ye gitmediklerini ifade eden zanlıların pasaportlarının, İsrail gizli servisi Mossad tarafından kopyalandığı şüpheleri gündeme gelmişti. Gelişmeler üzerine Batılı ülkelerle ilişkileri gerilen İsrail ise sürekli olarak, İsrail ajanlarının suikastta parmağı olduğu yönünde kanıt olmadığı şeklinde açıklamalar yapmış, ajanlarının rolü olduğunu ne doğrulamış, ne de reddetmişti.

Etiketler :