İngiltere: Suriye'yi terk edin

İngiltere: Suriye'yi terk edin

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Suriye'de giderek kötüleşen güvenlik durumundan dolayı bu ülkede bulunan vatandaşlarına, şayet kalmalarını gerektiren çok zorunlu bir nedenleri yoksa, ayrılmaları çağrısında bulundu.

Suriye'de son iki gün içerisinde siyasi değişim talep eden 100'ü aşkın protestocunun güvenlik güçlerince öldürüldüğü bildiriliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, göstericilerin öldürülmesi karşısında dehşete düştüğünü söyleyerek, ''Suriyeli yetkililerin halkın meşru taleplerine yanıt vermesi gerektiğini'' belirtti.

Bu ay başında ABD hükümeti de vatandaşlarına Suriye'den ayrılmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Bu arada son iki güne damgasını vuran protestoların ardından onlarca eylemcinin tutuklandığı haberleri geliyor.

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch'ın Suriye masası, bir kınama yayınlayarak tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Henüz tutuklamalar bağımsız bir kaynakça doğrulanmış değil.

Suriye'de beş haftadır süren olayların en kanlısı cuma günü yaşandı. Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtlarının düzenlediği gösteriler esnasında açılan ateş en az 75, kimi kaynaklara göre 100 dolayında kişinin ölümüne yol açtı.

Cumartesi günü ölenlerden bazılarının cenazeleri sırasında düzenlenen protestolara da güvenlik güçleri ateş açarak karşılık verdi ve en az 12 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Suriye'de geçen ayın ortalarından beri süren olaylarda en az 280 kişinin öldüğüne inanılıyor.

Şiddet olaylarını kınayan Suriyeli iki milletvekili istifa etti.

Söz konusu milletvekillerinden Nasır el-Hariri El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Oğullarımı kalleş mermilerden koruyamadığıma göre, artık parlamentoda kalmamın bir anlamı yok. Görevimden ayrıldığımı böylece duyuruyorum." dedi.

Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, Suriye hükümetinin sokakları boşaltmak ve asayiş sağlamak için gerçek mermi kullanılmasını kararlaştırmış göründüğünü belirtiyor.

BBC muhabiri, Suriye'de birçoklarının açıkça Cumhurbaşkanı Esad yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunması yüzünden, hükümetin ayakta kalabilmek için yoğun bir çarpışma içine girdiğini kaydediyor.

Ölümlerin çoğunun ülkenin ortasındaki Humus, güneydeki Ezra ve başkent Şam'ın banliyösünde meydana geldiği haber verildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı, şiddet olaylarının silahlı suç çetelerinin işi olduğunu bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.