İngiltere ve Fransa kriz için devrede

İngiltere ve Fransa kriz için devrede

BM'nin Mavi Marmara raporunun sızmasından sonra Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri tamamen durdurmaya yönelik tavrından sonra İngiltire ve Fransa'dan peş peşe açıklama geldi.

Fransa, Türkiye veİsrailarasında yaşanan diplomatik krizle ilgili olarak taraflara ''diyalog çağrısı'' yaparken, gerginliğin en kısa zamanda ''yatıştırılması'' temennisinde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, BM'nin Mavi Marmara gemisiyle ilgili raporun ardından Türkiye'nin aldığı yaptırım kararlarıyla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, ''Türkiye ve İsrail arasındaki ikili ilişkilerin en kısa zamanda yatıştırılmasını arzu ediyoruz. Bunun da doğal olarak diyalog yoluyla gerçekleşeceğine inanıyoruz'' ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısında, Türk-İsrail diplomatik ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirileceğini ve iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların tümünün askıya alındığını bildirmişti.

İNGİLTERE'DEN UZLAŞMA ÇAĞRISI

İgiltere, Türkiye ile İsrail'i uzlaşma sağlamaya çağırdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, A.A'ya yaptığı açıklamada, raporun detaylarını incelemekte olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İngiltere, BM Genel Sekreteri'nin bir soruşturma paneli oluşturmasını destekledi. Bu panelinGazzefilo olayıyla ilgili sorunun çözülmesinde, araştırılmasında ve gelecekte benzer bir olayın yaşanmasının önlenmesinde çok önemli bir rol oynadığı konusundaİngilterebaşından beri açıktı.

Şu anda raporun detaylarına bakıyoruz ve tüm beklentiyi karşıladığına katkı sağladığını umuyoruz. Her iki tarafı da çabalarını yenileyerek, uzlaşma sağlayacak bir paket bulmaya çağırıyoruz."  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.