İngiltere ziyaretini Twitter'da paylaştı

İngiltere ziyaretini Twitter'da paylaştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta İngiltere'ye gerçekleştirdiği ziyaretine ilişkin izlenimlerini ve bazı fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla takipçileri ile paylaştı.

Fotoğraflardaki ayrıntıları ve bu ülkedeki programlarını takipçilerine aktaran Gül, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onuruna verdiği yemeğe katılan Prenses Anne'den bahsederken, 'Kendisi binicilikte olimpiyat altın madalyası kazanmış iyi bir binici ve şu an Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin en kıdemli üyelerinden birisi' ifadelerini kullandı.

Ziyareti sırasında atlı arabalarla 'The Mall Bulvarı'ndan Buckingham Sarayı'na geçişleri sırasında yol boyunca birçok İngiliz, Türk ve diğer ülkelerden gelen turistin bayraklar sallayarak kendilerini selamladığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Royal Albert Hall'da büyüleyici bir klasik müzik konseri dinlediklerini, Kraliçe'nin konser için kendi locasını tahsis ettiğini de belirtiyor. Cumhurbaşkanı Gül, Twitter'daki hesabında ziyaretine ilişkin şunları paylaştı:

'Başbakan Cameron ile Downing Street 10 Numara'da güzel bir görüşme yaptık. Kraliçe bize ilk gittiğimiz gün aile içinde dar katılımlı bir öğle yemeği verdi. Ve salonun girişinde Türk-İngiliz tarihi ile ilgili bazı vesikalar ile Osmanlı Sultanları tarafından verilen hediyeleri gösterdi.

Londra City Belediye Başkanı tarafından onuruma akşam yemeği verilen Guildhall Londra'nın en eski, tarihi binalarından birisidir. Sultan Abdülaziz'in 1867'deki İngiltere ziyareti sırasında onuruna bestelenen, 1600 kişilik koro tarafından Türkçe icra edilen eser, bu sefer temsili olarak 16 kişiyle seslendirildi. Ziyaretimizin anısına Thames Nehri kenarında Londra'nın sembollerinden birisi olan London Eye Türk bayrağının rengi olan kırmızı-beyaza büründü. Bize söylenenlere göre bu ilk defa yapıldı. 1805 yılında meydana gelen Trafalgar Savaşı'na katılan Victory savaş gemisi, Dünya üzerinde halen görevde addedilen en eski savaş gemisi unvanına sahip. Üs Komutanı, Victory'nin kaptan köşkünde bize öğle yemeği verdi. Trafalgar Savaşı'nı yöneten İngilizlerin en büyük komutanlarından Amiral Nelson'un göğsündeki en büyük nişan Osmanlının verdiği ay yıldızlı nişan.

160 yıl önce Portsmouth'da şehit olan Osmanlı bahriyelerine ait deniz şehitliğini ziyaret ettik. İngiliz Ordusu'nda görevli imam, Kur'an okudu ve dua ettik. Çevrede yaşayan Türkler de merasime katıldılar. Prens Charles ve eşi İslami sanatlara çok ilgi duyuyorlar. Charles benim de mütevelli heyet üyesi olduğum Oxford İslami Çalışmalar Merkezi'nin hamisi. Prens Charles orada araştırma yapan Türk gençlerini de bana tanıttı. Parlamentoya gidişimde Avam Kamarası Başkanı karşıladı ve konuşma yapacağım salona götürdü. İngiliz iş dünyasının en büyük kuruluşu olan İngiliz Sanayi Odaları Konfederasyonu (CBI) yıllık konferansında yaklaşık 1000 kişiye onur konuğu olarak hitap ettim. Salonda karamsar bir hava vardı. Türkiye ile ilgili anlattıklarım çok ilgi görünce; 'güneş doğudan yükselir' dedikten sonra salonda büyük alkış koptu. Royal Society'de, Wilton Park Londra konferans serisinin ilkini başlatmış oldum. Önde gelen Türk ve İngiliz şirketlerinin CEO'larının hazır bulunduğu yemeğe Ali Babacan ile beraber katıldık.

Portsmouth'dan-Southampton Havalimanına giderken yol üzerinde bulunan Stansted Park Malikanesine uğrayıp İngiliz usulü 5 çayı içtik. Burası insanın tüm yorgunluğunu alan ve rahatlatıcı klasik bir İngiliz kır malikanesi.

Ziyaretimizin son gününde bizleri Kraliçe, Buckingham Sarayı'ndan kocası Philip ile birlikte uğurladı.'

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.