İngiltere'de muhalefet ve iktidar temsilcileri hükümetin göçmen politikasını eleştirdi

İngiltere'de muhalefet ve iktidar temsilcileri hükümetin göçmen politikasını eleştirdi

LONDRA (AA) - Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen 65 göçmeni taşıyan botun dün batmasının ardından hükümetteki Muhafazakar Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi temsilcilerinden, hükümetin göçmen politikasına eleştiriler geldi.

LONDRA (AA) - Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen 65 göçmeni taşıyan botun dün batmasının ardından hükümetteki Muhafazakar Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi temsilcilerinden, hükümetin göçmen politikasına eleştiriler geldi.

İngiltere medyasına konuşan İşçi Partisi Milletvekili ve Gölge Eğitim Bakanı Bridget Phillipson ile Muhafazakar Parti Milletvekili ve partinin eski üst yöneticilerinden Jake Berry, hükümeti sığınma arayışı içinde olanlara daha güvenli yollar sunması konusunda uyardı.

Sığınma taleplerini ele alan sistemin başvurulardaki birikme sebebiyle tamamen kontrolden çıktığını belirten Phillipson, hükümetin göçmenleri durdurmak için attığı adımları "gülünç ve uygulanamaz planlar" olarak nitelendirdi.

Phillipson, sığınma sisteminde beklemelerin ve karar süreçlerinin uzadığını ifade ederek, "Bu ülkede kalma hakkı olanlar ve olmayanlarla ilgili kararlar verilerek, hayatlarının geri kalanını mutlu şekilde yaşamalarından emin olmalıyız." dedi.

- "Göçmenlere karşı da ahlaki yükümlülüklerimiz var"

Berry ise ülkeye artan düzensiz göç ve ülkedeki göçmenlerin durumlarının düzelmesi için radikal adımlar atılması gerektiğine işaret etti.

İngiltere'de vatandaşların her gün ülkeye gelenler ve gelirken yaşadıkları trajedilerle ilgili haberler izlediğini söyleyen Berry, "Radikal değişikliklerin akıntıyı tersine çevireceği açıktır. İnsan acılarını ticarete döken ve insanların ölümüne sebep olan göçmen kaçakçılarını durdurmalıyız. Ancak kendi vatandaşlarımıza olduğu kadar göçmenlere karşı da ahlaki yükümlülüklerimiz var." ifadelerini kullandı.

Berry, hükümetin göçmen botlarını durdurma, düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme ve otellerde kalan göçmenleri gemilere yerleştirme planlarının da henüz başarıya ulaşamadığını sözlerine ekledi.

- Sığınmacı gemisi 4 gün sonra boşaltılmıştı

Başbakan Rishi Sunak, halka verdiği 5 sözden biri olan göçmen botlarını durdurma vaadi kapsamında Arnavutluk ve Fransa ile anlaşmalar yapmış, böylece Fransa kıyılarındaki devriyeler yüzde 40 artmış, Arnavutluk'tan gelen düzensiz göçmen sayısı ise yüzde 90 azalmıştı.

Ülkedeki göçmenleri de otellerden alıp gemi ve askeri tesislerdeki kullanılmayan binalara taşımayı planlayan hükümet ilk göçmen grubunu geçen hafta Bibby Stockholm gemisine taşımıştı.

Ancak gemide çıkan lejyonella bakterisi nedeniyle 4 gün sonra göçmenler tekrar gemiden indirilmişti.

Manş Denizi'nden geçişlerin de azaltılacağını kaydeden İngiliz hükümeti, 2023'te ülkeye gelen düzensiz göçmen sayısının 16 bini aştığını duyurmuştu.

Son olarak dün, Fransa açıklarında 65 kişiyi taşıyan bir düzensiz göçmen botu batmış, 6 kişi hayatını kaybetmişti.

İngiltere'de temmuzda yürürlüğe giren Yasa Dışı Göç Yasası, hükümete düzensiz göçmenleri 28 gün içinde sınır dışı etme yetkisi tanırken, ülkeye yasa dışı yollarla girenlerin sığınma başvurusu hakkını elinden alıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.