İngiltere’den büyükelçiye vize ayıbı

İngiltere’den büyükelçiye vize ayıbı

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Kuneralp’in eşi Gamze Kuneralp’e İngiltere vizesi verilmediği ortaya çıktı

Zaman yazarı Şahin Alpay, olayı  Kuneralp’i ziyaretinde öğrendiğini kaydetti. “İnanılması güç olay” diyen Alpay, şunları aktardı:
“Kuneralp, kuzeni Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile aile köklerinin bulunduğu Ankara’nın Kalfat kasabası belediye başkanı arasında 4 Mayıs’ta gerçekleşecek buluşmaya davetlidir. Brüksel’de Britanya’nın geçen aralık ayından beri vize veren bir temsilciliği kalmadığı için Büyükelçi ile eşi Gamze Kuneralp, Paris’teki Britanya Başkonsolosluğu’na başvuruda bulunurlar. Kuneralp başvuruya, Britanya’ya resmi amaçla gideceğini, eşinin de kendisi ile geleceğini belirten bir mektubu da ekler.

Şahsen başvurmalı
Yanıt ne olur biliyor musunuz? Gamze Kuneralp’in vize başvurusu, şahsen başvurmak zorunda olduğu, üstelik resmî vize verilemeyeceği gerekçesiyle derhal reddedilir ve pasaportu postayla iade olunur. Büyükelçi’nin pasaportu ise on gün bekletildikten sonra, sadece 6 ay süreli vizeyle geri gelir.”
Alpay, Kuneralp’in Britanya’nın AB nezdinde daimi temsilcisi Büyükelçi Kim Darroch’a yazdığı mektuba da yer verdi. Mektupta “Birleşik Krallık benim ve eşim gibi diplomatik pasaport sahiplerine vize şartı getiren Avrupa’daki tek ülke ve bütün dünyadaki çok az sayıda ülkeden biri olduğu halde, yetkililerinizin Türkiye yurttaşlarına vize zorunluluğu getirme hakkını sorgulayamam. Ancak Brüksel’deki Britanya makamlarının yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, vize isteyenlerin Paris’e şahsen gitmeleri gereğini anlamakta güçlük çekiyorum...” ifadeleri yer aldı.

‘Biyometrik bilgi şart’
Bu gelişmenin ardından Britanya’nın Belçika Büyükelçisi Jonathan Brenton, Kuneralp’e üzüntülerini bildiren çok nazik bir yanıt verdiğini belirten Alpay, “Ne var ki, mevcut koşullarda kendisine 6 aydan fazla süreli vize verilmesinin, eşinin de Paris’e gidip ‘biyometrik’ bilgi vermeksizin vize almasının mümkün olmadığını tekrarlıyor” diye yazdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.