"İnönü yapılırsa, Dolmabahçe yok olacak!"

"İnönü yapılırsa, Dolmabahçe yok olacak!"

Beşiktaş’ın tarihe tanıklık eden ünlü ve bir o kadar da üzerine söylemler geliştirilen stadı FİYAPI Beşiktaş İnönü Stadı üzerine son söylem önemli tarih araştırmacısı Deniz Esemenli’den geldi.

Radyospor Haber Aktif programında Erdem Soncul FİYAPI İnönü Stadı yapımıyla ilgili araştırmacı sanat tarihçisi, doktor Deniz Esemenli ile konuyu tartıştı. “Galatasaray bile kendi stadını yaptı” diyen Esemenli, Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi bir miras olduğunu ve bu mirası gelecek nesillere taşımanın zorunlu olduğunun altını çizdi.

Beşiktaş’ın tarihe tanıklık eden ünlü ve bir o kadar da üzerine söylemler geliştirilen stadı FİYAPI Beşiktaş İnönü Stadı üzerine son söylem önemli tarih araştırmacısı Deniz Esemenli’den geldi;

“FİYAPI İnönü Stadı yapıldığı dönemde de yanlış seçimdi, şimdi de o haliyle kalması çok doğru değil. Çünkü çok büyük bir camia olan Beşiktaş Kulübü’nün o stada çakılmasını anlayamıyorum”

İşte bu şok sözler, geçtiğimiz günlerde Sporvitrini.com spor haber portalında üzerinde durulan konu ve yapılan bir haber üzerine, Radyospor’da yayınlanan bir programda Esemenli’nin sarf ettiği sözler.  Erdem SONCUL hazırlayıp sunduğu programda bu önemli tarihçiyle konu üzerine kısa bir söyleşi yaptı.

İşte sporumuzun, Beşiktaş’ın, kısacası tarihin en önemli abidelerinden biri olan eski adıyla Mithatpaşa, daha sonraki adıyla İnönü ve şimdiki adıyla FİYAPI Beşiktaş İnönü Stadı hakkındaki uzman görüşü ve düşünceler şöyle; “Tarihi taa 1837’lere ve bir İtalyan’nın yapımına dayanan bu stadyum, dünyada konusunun tek örneğidir. Araştırılıp bakıldığında, bir saray külliyesi içinde yer almış tek futbol alanıdır. İşin aslına bakıldığında, o dönemdeki konumuyla dahi ele alındığında yapılmaması gereken bir yapıymış. Çünkü bulunduğu yer deniz seviyesinde ve altında, çakılı kazıklar üzerinde olması konuyu böyle düşünmemizi gerektiren unsurların başında geliyor. O zaman diliminde saraya bağlı bulunan ve zaman içinde çok büyük bir de yangın geçiren alanda bir silahhane ve bir tiyatro binası mevcutmuş. Şimdiki Dolmabahçe Hasbahçe’nin de içinde bulunduğu alanı, o dönemden günümüze yansıyan temsili resimler ve gravürlerden çok net bir biçimde görmekteyiz. Bir kere o alan sağlam bir zemin üzerinde oturmamakta. Alttan havalandırma yöntemiyle çürümesi engellenmeye çalışılan alanın bu anlamda da sıkıntıları var. Çünkü orada yapılan çeşitli yapılanma ve çalışmalar, bu havalandırma sistemin de sağlıklı işlemesini engelliyor.”

İnşaat Dolmabahçe'ye zarar verir!

İnönü Stadyumu'nun baştan yıkılıp, tekrar yapılması geçmişteki hatanın tekrarı olur diyen Esemenli;  ''Zaten otel ve plazaların inşaatıyla sıkıntıda olan tarihi eserler Fİ YAPI İnönü Stadyumu yapılmasıyla yok olur. Sarayın ve bölgenin altından geçen havalandırma alanlarına zarar gelirse, Dolmabahçe'yi kaybedebiliriz'' diye söyledi.

Anıtlar Kurulu buna izin vermez...

Anıtlar Kurulu'nun orada herhangi bir zarara izin vermeyeceğini söyleyen Esemenli; '' Böyle bir inşaata izin vereceklerini sanmıyorum, aklımdan geçirmek istemiyorum. Dolmabahçe Sarayı ve camiye bir zarar gelmesine kurul izin vermez. En azından, öyle bir projeyi onaylamaz'' dedi.

Galatasaray bile yapabildikten sonra…

Deniz Esemenli, geçmişten günümüze günümüze gelen bu çok önemli kültür mirasının, gelecek nesillere aslına uygun olarak yansıyabilmesinin, yapılacak köklü ve radikal kararlarla mümkün olabileceğini söyledi. Bu alanın, geçmiş süreçte yaşadığı erozyonun içinde, yapılan Swiss Otel’in de bulunduğunu vurgulayan Esemenli,” O otelin de orada yükselmiş olması aslında kabul edilebilir değil, ancak, bu durumda yapılacak pek fazla bir şey yokmuş gibi gözüküyor. En azından o tablo üzerinde yer alan diğer unsurların aslına uygun biçimde korunabilmesi sağlanmalı. Bunların başında da kuşkusuz stadyum geliyor. Ayrıca bana göre, Türk spor tarihihin en eski abidesi olan Beşiktaş’ın, o mekana çakılı kalması ve İstanbul trafiğini maç günleri adeta kilitleyen Dolmabahçe Stadı kabuğundan da çıkması gerek. Ekonomik şartları herkesçe malum olan Galatasaray bile, stadyum sorununu bir biçimde çözdü. Beşiktaş’ta bu işi çok rahatlıkla halleder. Bu hem Beşiktaş açısından, hem de kültürel mirasımız açısından son derece önemlidir”dedi 

Etiketler :