İnönü'de dev kapışma

İnönü'de dev kapışma

Süper Lig'de, 2010'un ilk derbisi İnönü Stadı'nda oynanacak. Şampiyonluk yarışından uzaklaşmak istemeyen Beşiktaş, liderlik koltuğunda oturan Galatasaray'ı konuk edecek.

Beşiktaş'la Galatasaray, 2010'un ilk derbisinde bugün İnönü'de karşılaşacak. Liderlik koltuğunda oturan Sarı-Kırmızılılar, alacağı bir galibiyetle zirvedeki yerini pekiştirmek istiyor. Siyah-Beyazlılar ise saha ve seyirci avantajını kullanarak şampiyonluk yarışında 'Ben de varım' demenin planlarını yapıyor. Saat 19.00'da başlayacak mücadeleyi Fırat Aydınus yönetecek.

 Kalesinde gördüğü 13 golle Süper Lig'in en az gol yiyen takımı unvanını elinde bulunduran Beşiktaş, savunma özellikleriyle ön plana çıkıyor. Galatasaray'ın en belirgin özelliği ise gol yollarında etkili olması. Fenerbahçe ile birlikte 42 golle rakip fileleri en fazla havalandıran takım olan Aslan, bu performansını Dolmabahçe'de de devam ettirip sahadan üç puanla ayrılmayı hedefliyor. Ancak Cim Bom'un son 13 sezonda İnönü Stadı'nda sadece bir kez galip gelmesi Galatasaray'ın işinin hiç de kolay olmadığını gözler önüne seriyor.

Ev sahibinde Matteo Ferrari'nin iyileşmesinin ardından kadro sıkıntısı ortadan kalktı. Teknik Direktör Mustafa Denizli, oyuncular arasında tercih yapmakta zorlanıyor. Özellikle yabancıların ikisini kulübede tutacak olan tecrübeli çalıştırıcı, ilk 11'i oluştururken birçok faktörü masaya yatırıyor. Konuk ekipte ise en büyük problem sakatların çokluğu. Galatasaray'ın Hollandalı teknik adamı Frank Rijkaard'ın forvette oynatacak direkt golcüsü yok. Bu sebeple Rijkaard, hücum bölgesinde Arda ve Keita'yı kullanacak. Baros, Kewell, Sabri ve Gökhan Zan kadroda yer almazken, Brezilyalı golcü Jo'nun durumu da maç saatinde belli olacak. Rijkaard'ın deplasman şartlarını düşünerek hafta içinde oynadıkları Atletico Madrid mücadelesinin kadrosunu sahaya sürmesi bekleniyor. Sadece Caner'in yerine Dos Santos'u monte etmesi beklenen deneyimli ismin, beraberliği yeterli bir skor olarak gördüğü öğrenildi.

 SONUCU BEŞİKTAŞ'IN FORVETLERİ BELİRLER

Beşiktaş'ın efsane golcülerinden Oktay Derelioğlu, Siyah-Beyazlı takımın bu sezon şampiyonluk şansının çok az olduğunu düşünüyor. Mustafa Denizli'nin, 'Şampiyonu biz belirleriz' fikrine de katılmayan Derelioğlu, "Zirveye çıkacak ekibin yolu, Süper Lig'de mücadele eden bütün takımlardan geçiyor." diye konuşuyor.

 İnönü Stadı'ndaki dev randevuda Kartal'ın oyun sistemini de değerlendiren tecrübeli isim şöyle devam ediyor: "G.Saray'ın forvet hattı çok zayıf. Dolayısıyla önde çok adamla oynama ihtimalleri zayıf. O bölgede etkili olabilecek Arda Turan, Keita, Elano ve Dos Santos da Beşiktaş defansını zorlayacak durumda değil. Cim Bom kanımca ileri ucu tek kişiden oluşturacak. Beşiktaş da saha ve seyirci avantajını iyi kullanmak istiyorsa oyun planında değişikliğe gitmeli. Muhakkak dörtlü defansından bir oyuncu orta sahaya destek olmalı. Orta sahada önde baskı yapıp rakibin zayıf yönünü çökertmeli. Eğer Mustafa Denizli, 'ben bu maçı garantiye alayım' derse o zaman başa baş bir oyun geçebilir. Beşiktaş bunun çalışmasını iç bünyesinde stratejik olarak planlamalı.

 Sakatlığının ardından Galatasaray derbisiyle sahalara dönmeye hazırlanan Matteo Ferrari'ye özel bir paragraf açan Oktay Derelioğlu, "Sakatlıktan yeni çıkan bir oyuncunun direkt takıma konulmasına karşıyım. Beşiktaş'ın rakip forveti durdurma gibi bir düşüncede oynamasına gerek yok. Çünkü Sarı-Kırmızılılar tek forveti tercih edecek. Bu da bence Keita olacak. Arda formsuz, Dos Santos da beklentileri karşılayamıyor." Yusuf, Tabata ve Ernst gibi isimlerin Siyah-Beyazlıların orta sahadaki güvencesi olduğuna dikkati çeken başarılı yorumcu, Delgado'ya da değiniyor: "Delgado çok kaliteli bir futbolcu. Adaptasyon dönemini bir türlü atlatamadı. Bir de bunun üzerine sakatlık eklenince problemler bitmedi. Ama Delgado'nun kritik pasları hâlâ aranıyor." Dev randevuda kalecilerin muhtemel performansını yorumlayan Derelioğlu, "Rüştü'ye çok fazla iş düşeceğini sanmıyorum. Ancak Leo Franco zorlanabilir. Çünkü Beşiktaş son Gaziantepspor maçında kötü bir performans sergiledi. Bunun izlerini silmek isteyecekler. Kartal sezonun ilk yarısındaki 3-0'lık mağlubiyetin rövanşıyla daha hırslı olacak." şeklinde konuşuyor.

 

Beşiktaş'ın forvet hattında yer alan Brezilyalı Bobo ve Slovak Holosko'yu değerlendirmesini istediğimiz eski golcü, şu açıklamayı yapıyor: "Bobo'nun kapasitesi bu kadar. Daha fazlasının beklenmesi yanlış. Bobo bir sezonda 20 gol atamaz. 8 ya da 10 gol kaydeder ki bu da iyi bir rakam. Ancak Filip Holosko çok kaliteli bir oyuncu. Kenarlardan, dıştan oynayabilecek bir yıldız. Bence derbide sırtı kaleye dönük değil, forvet arkasından destekli oynarsa daha etkili olur. Ancak Holosko sakatlıktan sonra eski form düzeyine bir türlü ulaşamadı." İnönü'de sayısız derbi heyecanı yaşayan Derelioğlu, son olarak maziye dönüyor: "İnönü Stadı'nın atmosferi her zaman muhteşemdir. Çünkü enerjisi bitmek tükenmek bilmeyen bir taraftar topluluğu var. Bunu artıya çevirecek ise Beşiktaş'tır. Ben bu sebeple Beşiktaş'ı daha şanslı görüyorum."

ZAMAN

Etiketler :