İnsan Avcısı Timler

İnsan Avcısı Timler

Amerikan ordusu 'insan avcısı' adını verdiği Taliban liderlerine suikast ile görevli özel güvenlik güçlerini Afganistan'a yığıyor

Pentagon, Afganistan'da Taliban'ın üst düzey isimlerine yönelik suikastler ve özel operasyonlarla sorumlu timlerin görev alanlarını genişletti, sayılarını da iki kat artırdı.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, özel eğitimli suikast timlerinin sayısında ve kullanımında görülen bu artış, Obama'nın Afganistan'da "kısıtlı zamanda çok iş yapma" stratejisinin bir parçası. Yaşanan işkence ve gizli hapishaneler skandallarının ardından "esir alma, öldür" anlayışına kayan ABD yönetiminin, Kandahar'a yönelik büyük saldırı öncesi süikast timlerine öneli yetkiler verdiği iddia ediliyor.

Afgan lider Hamit Karzai ile aşiret liderlerini operasyona destek vermeye iknaya çalışan ABD'nin, Taliban liderlerini ortadan kaldırarak militanları taraf değiştirmeye zorlamayı hedeflediği belirtiliyor.

"İNSAN AVCILARI"

Amerikalı ordu yetkililerinin gazeteye yaptığı açıklamada, "elit insan avcıları, direniş liderliğini etkisizleştirmenin en etkili yolu" olarak nitelendi. Taliban'ın bir çok liderinin özel operasyonlar sırasında öldürüldüğünü savunan Pentagon, yeni hedefin "orta dereceli lider kadrosu" olduğunu söyledi. Suikast timlerinin, saldırı hazırlığı yapılan Kandahar ve çevresinde yakında özel operasyonlara başlayacağı bildirildi.

Öte yandan, özel operasyonlarda öldürülenlerin büyük çoğunluğunun Afgan siviller olması, suikast timlerinin sayısını iki katına çıkaran Pentagon'a tepkileri artırdı.
Son olarak, Özel Kuvvetler Timlerinin Gardez'de üçü hamile kadın beş sivili öldürmesi tartışmaları hala sürerken, cinayetlerin üzerinin örtülmesi tepkileri daha da artırdı.

Bölgede yaşayan Afganlar'ın özel timlerden korktuğuna ve "konuşurken seslerini alçalttığına" dikkat çekilen haberde, Afganistan'da tam olarak ne kadar özel tim mensubu bulunduğunun bilinmediği, çoğunun halk arasında "Afgan gibi" yaşadığı belirtildi.

Etiketler :