İnsan İslamlaştıkça insanlaşır!

İnsan İslamlaştıkça insanlaşır!

Hasan Tahsin Feyizli, Bolu’da “Kuran’ın Anlamıyla Buluşma” etkinliğinde konuştu..

Bolu M.T.T.B. Üniversiteliler Talebe Derneği ve Sevda Sevgi ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Kur’an’ın Anlamıyla Buluşma” programında Hasan Tahsin Feyizli konferans verdi.

Katılımın yüksek olduğu konferans, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. Sinevizyon gösterisinden sonra Hasan Tahsin Feyizli Hoca kürsüye çıktı.

Kur’an 2010 yılının değil tüm çağların kitabıdır

 

(+)

Hasan Tahsin Feyizli Hoca konuşmasına, Kur’an-ı Kerim’in 2010 yılının değil, tüm çağların kitabı olduğunun altını çizerek başladı. İlk ayet indiğinde, yani Cebrail ‘ikra’ (oku) dediğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ‘okuma bilmem’ dediğini; daha sonra ‘ikra bismi rabbike’ (Allah’ın adıyla oku) dediğini aktaran Feyizli, ‘oku’ sözünün manasının sadece okumak olmadığının altını çizdi.

Feyizli, cahiliye döneminde de okuma-yazma bilenlerin olduğunu, ancak putlar adına okumaların olduğunu; buradaki mananın yani okumanın Allah’ın adıyla okunmasında olduğunu dile getirdi. Bir şeyin vakaya mutabıksa doğru, mutabık değilse bir anlamının olmadığını belirten Hasan Tahsin Feyizli, cahiliye döneminde şans oklarının olduğunu ve bunların Kur’ansız yaşantının bir mahsulü olduğunu sözlerine ekledi. Cahiliye toplumunun denî (alçak) bir toplum olduğunu ve bu toplumun Resulullah (s.a.v.)’la ve Kur’an’la beraber medenî bir topluma dönüştüğünü söyledi.

3-İ formülü

“İnsan İslamlaştıkça İnsanlaşır”; 3-İ formülünü böyle açıklayan Feyizli, mesela bir insanın yüzde 50 oranında İslamlaştığı vakit kalan yüzde 50’sinin daha insanlaşamamış olduğunu belirtti.

‘Hayvanlardan insan olmamıştır, ama insanlardan hayvan olan çoktur’ sözleriyle konuşmasına devam eden Hocamız, “Hayvanların bazıları ısırır, bazıları tekmeler, bazıları tırmıklar, bazıları çuval deler, hortumlar ya da renk değiştirir. Menfaatine dokunduğunda değişir. Bazı insanlar da bu şekildedir, bunlar İslamlaşamamaktan kaynaklanmaktadır.

Cahiliye döneminden sonra sahabeler İslamlaştıkça insanlaştılar, insan İslamlaştıkça insanlaşır. Kur’an’la beraber cahiliye devri kapandı ve İslam devri başladı. ‘Rehber Kur’an, örnek peygamber (sav)’, bu formülü uygulamayan İslam’ı yaşamamıştır” diyerek konferansına devam etti.

Allah’a ibadet değil kulluk                                                   

Allah, yalnız ibadet ilahı değildir. Öyle olsaydı mesela bir namazla iş biterdi.  Aslolan Allah’a kulluktur. Kulluk ise ibadet ve itaatledir. Kur’an’ı bu yönüyle anlamak lazımdır” diyerek konferansını bitiren Hasan Tahsin Feyizli, MTTB‘li gençlerin ve Bolu halkının anlamlı ve faydalı bir gece geçirmelerine vesile oldu.

Etiketler :