İnsan tacirliğinde şok gözaltı

İnsan tacirliğinde şok gözaltı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 3 farklı ilde yürütülen soruşturmada üst düzey bürokrat, insan tacirliğinden gözaltında...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 3 farklı ilde yürütülen, 16'sı polis 19 kamu görevlisinin de aralarında bulunduğu 39 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı'nda daire başkanı olarak görev yapan bir kişinin de gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Mali suçlara bakan polis biriminin İstanbul merkezli yaptığı ve çok sayıda kamu görevlisinin de gözaltına alındığı operasyona ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Buna göre, şebeke elemanlarının Türkiye'de oturum ve çalışma izni ile ilgili sorun yaşayan yabancıların işlemlerini sahte belgelerle hallettikleri belirlendi. 16'sı polis 19 kamu görevlisi toplam 39 kişinin adliyeye sevk edildiği soruşturmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda daire başkanı olan bir şüphelinin de şebeke elemanlarına yardım ettiği tespit edildi. Yabancıların, özellikle çalışma izni ve bakanlıktan 'red' olan dosyalarının yeniden işleme alınması yoluyla işlemlerinin yapıldığı belirlendi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı Göçmen Kaçakçılığı masası ekiplerinin yürüttüğü soruşmanın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt içinde göçmen kaçakçılığı yapmak, resmi belgede sahtecilik yapmak , rüşvet ve görevi kötüye kullanmak' kapsamında yapıldığı açıklandı.

Operasyonda arama yapılan adreslerde 410 gram ağırlığında 17 adet altın ziynet eşyası, 16 bin 500 dolar nakit para, 3 bin 730 TL nakit para, 500 euro nakit para, 19 adet bilgisayar hard diski, 46 adet pasaport, 13 adet ikamet tezkeresi, 28 adet kimlik belgesi, 34 adet mühür, 23 kaşe, diplomalar, ses kayıt cihazı, 17 adet sahte Irak sürücü belgesi, resmi başvurularda kullanılan çok sayıda pasaport ve ikamet tezkereleri formu ele geçirildi. Ele geçirilen malzemeler arasında Irak Elçiliği'nin tezkerelerde kullandığı mührün de yer aldığı belirtildi.

Polisin tespitlerine göre şebekenin başında R.D ile C.K isimli kişilerin bulunduğu ve bu kişilerle bağlantılı olan kişilerin de sahte belgeler ve aracılarla resmi makamlarda sorun yaşayan yabancıların işlerini hallettikleri iddia edildi.

DAİRE BAŞKANI DA ŞEBEKEYE YARDIM ETMEKTEN ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Soruşturma kapsamında şebeke elemanlarının çalışma şeklini deşifre eden polis, kamu görevlilerinin şebekeyle bağlantılarını belirledi. Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda daire başkanı olarak görev yapan N.S' ile danışman olarak çalışan A.A isimli kadının şebekenin bakanlık ayağını kontrol ettikleri iddia edildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan bu kişilerin, özellikle Türkiye'de çalışma izni almak için başvuran ancak başvuruları kabul edilmeyen kişilerin dosyalarını geçirdikleri iddia edildi. Bunun yanında bakanlık tarafından 'red' sonucu verilen işlemlerin de yeni belgelerle ikinci kez işleme konularak kabul edilmesinin sağlandığı iddialar arasında yer aldı.

Şebeke elemanlarından C.K'nın, hazırladığı sahte belgeleri tercüme edip kaşeledikten sonra yetkili makamlara sunulmaya hazır hale getirdiği belirtildi. Bu belgelerle Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne başvurusu yapılan yabancıların işlemlerinin polisler tarafından takip edildiği de tespit edildi. Ancak gözaltına alınan bazı polislerin belgelerin sahte olduğunu bilmedikleri, bazılarının ise bilinçli olarak belgeleri takip ettikleri iddia edildi.

Şebekenin diğer lideri C.K'nın Irak Türkmen asıllı olduğu belirlendi. Çalışma izni ile ilgili başvuruları takip eden polisin bu sayede belgelerin sahte olup olmadığını belirleyebildiği öğrenildi. Şebeke elemanlarının sahte belgelerle önemli miktarlarda gelir elde ettikleri de elde elden bulgular arasında yer aldı.

Sahte belge yaptıran yabancıların, hazırlattıkları belgeye ya da süresine göre şebeke elemanlarına para ödedikleri belirlendi. Ancak sahte belgelerle bugüne kadar kaç kişinin işlemlerinin yapıldığı ve ne kadar para ödendiğiyle ilgili bilgiler soruşturmanın tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.

 

Etiketler :