İnsanlar Aç Yatıyor

İnsanlar Aç Yatıyor

Ekonomik kriz ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle dünya nüfusunun altıda biri aç yatıyor. Gelişmiş ülkeler de aynı problemle karşı karşıya...

Büyük çoğunluğu Afrika ülkelerinden ve yarısından fazlası çocuklardan oluşan 1 milyar 200 milyon insan açlık ve yetersiz beslenme altında yaşıyor.

Bunun, 1970 yılından sonraki en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.

Açlık, özellikle gelişmekte olan bazı Asya ve halkın üçte birinin yetersiz beslendiği Afrika’da derinleşen bir sorun. İşin ilginç tarafı ise, açlık çeken insanların büyük bir bölümünün gıda üreticilerinden oluşması..

Batılı Ülkelerin de Sorunu
Gelişmiş batılı ülkelerde de binlerce insan açlıkla boğuşuyor.

Nüfusunun yüzde 17’si yoksulluk sınırının altında yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya’da binlerce çocuk açlık sınırında.

Her 7 Amerikalıdan biri açlık çekiyor.

Uluslararası yardım kuruluşları yetersiz beslenmeden dolayı her yıl altı milyon çocuğun hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Dünyada günde 17 bin çocuğun açlık ve yetersiz beslenmeden ötürü öldüğüne dikkat çekilerek Asya ve Afrika’da yetersiz beslenmenin hızla arttığı vurgulanıyor. 36 ülke gıda yardımına muhtaç durumda.

Birleşmiş Milletler küresel gıda güvenliğinin kötüleştiği ve bunun insanlık için ciddi bir tehdit olduğu uyarısında bulunuyor.

Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağı tahmin edilirken artan gıda talebinin karşılanması için üretilen besin miktarının 2 katına çıkması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Dünya genelinde açlık çekenlerin sayısını 2015’e kadar yarı yarıya azaltmak amacıyla uluslararası alanda yürütülen mücadelede başarısız olunması, gıda politikalarının sorgulanmasına yol açıyor.

Asıl Neden Uygulanan Politikalar mı?
Dünyada, toplam nüfustan çok daha fazla kişinin beslenmesini sağlayacak yeterlilikte gıdanın bulunduğunu vurgulayan uzmanlara göre, gıda krizinin gerçek nedeni, tarımın ya da doğanın yetersizliği değil yoksulluğu ve dışa bağımlılığı artıran siyasi, iktisadi ve sosyal politikalar...

Açlık yalnızca vicdani bir sorun değil, dünya barış ve güvenliği açısından da tehdit oluşturuyor.

İklim değişikliklerinin de dünya gıda güvenliği açısından bir saatli bomba olduğuna dikkat çekiliyor.

Son olarak dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya’yı vuran kuraklık nedeniyle tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalardaki fiyatı 1973’ten bu yana en hızlı artışı kaydetti.

Birleşmiş Milletler’e göre dünyada açlık ile mücadele için yoksul ülkelerde her yıl en az 30 milyar dolar yatırım yapılmalı. Ama ekonomik kriz tırmandıkça önce yoksullara ayrılan kaynaklar kısılıyor.

Etiketler :