İnsanlığın kara lekesi

İnsanlığın kara lekesi

Uganda'da çocukların kurban edildiği kara büyü ayinlerinin yetkililerce kabul edildiğinden çok daha yaygın olduğuna işaret ediliyor.

Bizi gizli mabedine götüren bir büyücü kendisine başvuran bazı kişilerin sürekli olarak kaçırdıkları çocukların kanlarını ya da bazı uzuvlarını ruhlara adak olarak sunduklarını anlattı. Bir süre önce büyücülüğü bırakan ve çocukların kurban edilmesine karşı mücadeleye katılan bir kişi ise ilk kez kendi oğlu da dahil 70 kişiyi kurban etmek amacıyla öldürdüğünü itiraf etti. Uganda hükümeti BBC'ye yaptığı açıklamada insanların kurban edildiği ayinlerin arttığını kabul etti.

Uganda Emniyet Müdürlüğü bünyesinde insan kurban edilmesi ve adam kaçırma ile mücadele amacıyla kurulan timin başkanı Moses Binoga'ya göre ülkedeki ekonomik kalkınma ve refahtaki artış, büyü yoluyla zengin olunabileceği inancının kuvvetlenmesine ve insanların kurban edildiği ayinlerin yaygınlaşmasına yol açtı. Binoga 2007 yılında yalnızca üç kişinin kurban edilmesiyle ilgili araştırma yürüttüklerini, geçen yıl bu sayının 26'ya çıktığını söyledi.

Polis amirine göre aynı dönem içinde çocuklu yetişkinli 120 kişi kaçırılıp kayıplara karışmış ve izleri bulunamamış. Binoga bu kişilerin de kurban edilmiş olabileceğini söylüyor.

Yetkililer, kaçırılan insanların bir kısmının polise bildirilmediğini bu nedenle kurban edilen insan sayısının aslında çok daha yüksek olabileceğini de kaydediyorlar.

Yakılan mabed

BBC, araştırmasını yürütürken, kurban törenlerine karşı mücadele eden grupların Uganda'nın kuzeyinde insan kurban etmekten vazgeçen bir büyücünün mabedini törenle ateşe verdiklerine tanık olduk. Büyüde kullandığı hayvan postları ve deniz kabuklarının yakılmasına izin veren bu büyücü, kendisine daha çok zengin olmak isteyenlerin başvurduğunu anlattı ve "Başkalarının çocuklarını kaçırıyorlar. Kalbini ve kanını hemen ruhlara adanmak üzere buraya getiriyorlar. Bunları koydukları küçük tasları ruhların ses verdiği ağacın altına yerleştiriyorlar" dedi.

Bu tür müşterilerin ne kadar sık geldiğini sorduğumuzda ise, "ortalama olarak haftada üç kez, ruhların istediği adallarla beraber gelirler" diye yanıt verdi. Mabed yakılmadan önce bir tas dolusu kan ve karaciğere benzer bir organ gördük ama bunların bir insana ait olup olmadığını anlamak mümkün olmadı. Büyücü, kendisinin adak amaçlı cinayetlere katılmadığını ve insanları öldürmeye teşvik etmediğini, sadece ruhların doğrudan doğruya müşterilerle temas kurmasını sağladığını söyledi.

Bir seans için 500 bin Uganda şilini (260 dolar) ücret aldığını söyleyen büyücü, paranın çoğunu ülke çapındaki büyücüler ağı içinde kendisinin bağlı olduğu kişiye verdiğini kaydetti.

70 cinayet

İnsan kurbanına karşı mücadeleye katılan eski bir büyücü olan Polino Angela ise 1990 yılında bu faaliyetten vazgeçtiğinden beri 2400 büyücüyü mesleği bırakmaya ikna ettiğini söylüyor. Üç yaşındayken kaçılırıp penisi kesildikten sonra öldü diye bırakılan Mukisa ve ailesi Polino Angela kara büyü dünyasına ilk adımını komşu Kenya'da 13 yaşındaki bir erkek çocuğun kurban edildiği bir törenle atmış. "Çocuğun ensesinden aşağı olduğu gibi kesip açtılar ve bedenini benimkinin üzerine koydular" diye anlatıyor. Uganda'ya döndüğünde kendisini törenle büyücü ilan edenlerin baskısıyla ilk olarak 10 yaşındaki kendi oğlunu kurban ettiğini söylüyor.

"Karımı kandırdım ve çocuğumla yalnız kalmanın bir yolunu buldum. Onu yere yatırıp büyük bir bıçakla giyotin usulü başını kestim" diyor.

70 insan kurban ettiğini anlatan Polino Angela'ya "Yargılanmaktan korkmuyor musunuz?" diye sorduğumuzda , "bütün kiliselere gittim. benim insan kurbanına karşı mücadelede kararlı bir savaşçı olduğumu biliyorlar. Yaşamamın ve affedilebilmenin gerekçesi ve yolu burdan geçiyor." diye yanıtlıyor. (bbc.co.uk)

Etiketler :