İnsanlık adına bir zafer

İnsanlık adına bir zafer

Mavi Marmara olayının insanlığın zaferi olarak değerlendiren Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, önemli açıklamalarda bulundu.

Mavi Marmara olayının insanlığın zaferi olarak değerlendiren Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, Gazze’ye gelecek yardım gemilerini Avrupa Birlği’nin kontrol etmesine sıcak baktıklarını söyledi.

İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırarak uluslararası sularda dokuz sivili öldürmesinin ardından, yeniden dünya gündeminin ilk sırasına oturan Filistin Başbakanı İsmail Haniyye Euronews’e konuştu.

İsmail Haniyye, Gazze’ye gelecek yardım gemilerini Avrupa Birlği’nin kontrol etmesine sıcak baktıklarını söyledi.

Euronews
Özgürlük filosuna baskın yapıldıktan sonra, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması çağrısında bulundunuz. Birçok ülke de bunu istedi. Olanlar Hamas için bir zafer mi?

İsmail Haniyye:
Yaşananlar insanlık adına bir zaferdi. Gemidekiler başta olmak üzere, dünyanın birçok yerinden farklı dil, din ırk ve görüşe sahip vicdan sahibi insanlar Gazze’ye yönelik izolasyonun kaldırılması için bir araya geldiler.Bu noktadan hareketle özgürlük gemisine yapılan saldırı, dünya kamuoyunun dikkatini buraya çekmesi açısından bir dönüm noktası oldu. Yaşananları vicdan ve adaletin zaferi olarak değerlendiriyoruz. Bu aynı zamanda Filistin halkına karşı uygulanan haksız işgalin bir yenilgi olduğunu da gösterdi.

Euronews
Gemi baskınının ardından Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması talebiniz, büyük ölçekte uluslararası kamuoyu ile örtüşüyor. Çoğunluk bunu Hamas‘ın zaferi olarak kabul ediyor. Hatta bu başarıyı Filistin yönetimi ile paylaşmayı da reddettiniz. Bunun en büyük delili, saldırı sonrası Filistin yönetimi ile görüşmeyi kabul etmeyişiniz.

İsmail Haniyye:
Ablukanın kaldırılması yönündeki isteiğimiz şüphesiz dünya kamuoyunun gündemine geldi. İnsanlar, İsrail’in özgürlük gemilerine yönelik yaptığı bu insanlık dışı baskın karşısında tepki gösterdi. Şu anda kimin başarı kazandığından ziyade, yaşananları konuşma zamanı. Mısır görüşmesi sırasında El Fetih’ten milli birlik için, bizim de görüşlerimize yer vermesini istemiştik.

Euronews
İsrail’in gemi baskınını soruşturma komisyonu kurmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İsmail Haniyye:
Bu tıpkı Arap atasözündeki gibi ‘‘gözüne toz atma’‘ durumu. Bizim için kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. Gemide bulunan hiç kimsenin de İsrail’in takip edeceği prosedürü kabul edeceğini sanmıyorum. Akdeniz’de neler yaşandığına dair, uluslararası kamuoyunun da talebi olan bağımsız, şeffaf, uluslararası bir inceleme komisyonu oluşturulmasını istiyoruz.

Euronews
Şeffaf ve adil bir uluslarararası soruşturma yapılmasını istiyorsunuz. Örneğin Goldstone raporunda sizden kendi içinizde bir soruçturma başlatılmasını istenmişti. İncelemelerinizin sonucu olarak, kendinizi suçsuz bulmuştunuz. Aynı şekilde İsrail de kendini suçsuz bulmuştu.
Peki şu anda da aynı sorun yaşanırsa ne olacak?

İsmail Haniyye:
Öncelikli olarak Goldstone raporu ile bu son işlenen suç arasında büyük bir fark var. İkinci olarak, her iki olayda da suçu, Siyonist düşman işlemiştir. Hem Gazze’de hem de denizde savaş suçu işlediler. Öte yandan Hamas, detaylı ve eksiksiz bir soruşturma başlattı. Daha sonra bu soruşturma, sonuçları ile birlikte Birleşmiş Milletlere ve BM genel sekreterine teslim edildi. Filistin soruşturmasına gelince, Goldstone raporunun bütün içeriğine riayet etmeyi taahhüt etmiştik.

Euronews
Gazzey’ye gelecek yardım gemilerinin Avrupa Birliği tarafından incelenmesi tekliflerine nasıl bakıyorsunuz?

İsmail Haniyye:
İşin açıkçası bu yönde net bir teklif almış değiliz. Şu anda sadece inisiyatif ve belirli alanlarda girişim teklifleri alıyoruz. Biz de bu durumu inceleyip cevabımızı vereceğiz. Ancak genel anlamda dediğimiz şu ki; abluka kaldırılmalı. Ablukanın kaldırılması formalite olmamalı. Akdenize ulaşmak için su yolu istiyoruz. Avrupa’nın uluslararası sularda ya da bizim bölgemizde bulunması kötü bir durum değil. Onların Kıbrıs, Yunanistan ya da Türkiye’de veya herhangi bir yerde, Gazze’ye gelecek gemileri kontrol etmelerinden de rahatsızlık duymayız.

Euronews
İsrail müdahalesi olmadan ama değil mi?

İsmail Haniyye:
Evet kesinlikle. Denizden, karadan ve hatta Refah sınırından bir İsrail müdahalesi olmadan. Avrupa’nın yeniden Refah sınırının kontrolünü almasına herhangi birşey demeyiz. Ancak İsrail’in varlığını kesinlikle kabul etmiyoruz.

Euronews
Gazze’de El Kaide’ye yakın İslam ordusu, Cünd-ü Ensarullah gibi yeni gruplar çıkmaya başladı. İçinde bulunduğunuz şartlar altında bu durumu kontrol edebiliyor musunuz?

İsmail Haniyye:
Öncelikli olarak dilerseniz durumu fenomen olarak açıklamayalım. Bunlar yaygın değiller ve Gazze Şeridi’nde belirgin bir varlıkları yok.

Euronews
Ancak bu oluşumların Gazze gibi küçük bir yerdeki varlıkları, şehrin yapısı ile karşılaştırılınca büyük olmuyor mu?

İsmail Haniyye:
Birçok isim ve etiket var. Siyasi ağırlıklığı sınırlı bir sürü isim bulabilirsiniz, Birçok gruba denk gelebilirsiniz. Mesela El Fetih içinde 14 ayrı oluşum var. Her oluşum kendi içinde bağımsız hareket ediyor. Ancak siyasi ya da organize yapılarla konuştuğunuz zaman karşınıza gerçekler çıkıyor. Gerçek olan da şu ki; Gazze halkının büyük bir kısmı Merkez-İslami düşünce eğiliminde. Bu düşünceyi benimsemiş olan Hamas şu anda Gazze’yi yönetiyor. Bundan dolayı bu düşünceler izale edilmeli.

Euronews
Ama bunlar cihadiler ve düşünce yapıları da El Kaidey’ye çok yakın. Geçenlerde Hamas onların bazı lidelerini etkisiz hale getirdi.

İsmail Haniyye:
Belki El Kaide ile aynı yöne bakan oluşumlardır. Gazze’de El Kaide tarafından idare edilen hiç bir hareket yok.

Euronews
Filistin Lideri Mahmut Abbas, İsrail ile dolaylı görüşmelerin yeniden canlanması adına geçtiğimiz günlerde Amerikan Başkanı Obama ile görüştü. Bu durumda Hamas nerede duruyor?

İsmail Haniyye:
Doğrudan görüşmeler 18 yıl sonra olumsuz bir şekilde neticelendi. Dolaylı görüşmelere ne denilebilir? Dört ay boyunca çığır açacak hiçbir buluşma gerçekleşmedi. Yani tam olarak Doğu Kudüs’ten bahsediyorum. Mülteciler, devlet egemenliği ve sınırlar. İsrail’in uzlaşmaz tavrı ne doğrudan ne de dolaylı görüşmelere hiç bir sonuç getirmeyecektir.

Euronews
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Amerika gezisi sırasında gelecekteki bir Filistin devletinin oluşmasının ilk admı olarak, NATO askerlerinin bu topraklarda kaynaşması gerektiğini söyledi. Bu söylemleri nasıl buluyorsunuz?

İsmail Haniyye:
Başlangıç olarak topraklarında egemen ve özgür bir devlet olmalı. Filistin halkı, dışarıdan hiç bir müdahale olmadan kendi ülkesini idare etmelidir.

Kaynak: Euronews

Etiketler :