İnsanlık suçu acıyla hatırlandı

İnsanlık suçu acıyla hatırlandı

Srebrenitsa soykırımının 16. yıldönümü anma töreninde hüzün hakimdi. 613 kurbanın toprağa verildiği törende konuşan Arınç “Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız’ dedi.

BOSNA savaşı sırasında Temmuz 1995’te 8 bin Müslüman erkeğin katledildiği Srebrenitsa’da, soykırımın 16. anma yıldönümü törenlerinde yine hüzün ve gözyaşı hakimdi. Potaçari Anıt Mezarlığı’ndaki törenlere 10 binlerce kişi katılırken, okunan Kuran’ı Kerim ve duaların ardından, Bosna-Hersek’in Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç tarafından toplu cenaze namazı kıldırıldı. Cesetleri toplu mezarlarda parçalanmış halde bulunan, 613 kurbanın cenazeleri, yeşil örtüye sarılı tabutların içinde omuzlar üzerinde taşındıktan sonra toprağa verildi. Tabutların başında yaşanan manzara ise yürekleri burktu. Gözyaşları içindeki aileler, 16 yıl geçmesine rağmen acılarını dün gibi yaşadı. Kurban yakınları, kaybettikleri için gözyaşı dökerken, onları insana yaraşır şekilde toprağa verebilmenin buruk sevincini de yaşadı. Kaybettiği 3 oğlundan, cesetleri bulunan 2 oğlunun tabutuna sarılan Nura Mustafiç duygularını, “Bu tabutlar, bu olaylara göz yuman dünyanın ayıbı’’ diye dile getirdi.

Törende Türkiye’yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Boşnaklar tarafından Türk bayrakları eşliğinde sevgi  gösterileriyle karşılandı.

Türk milletinin selamını getirdim

Arınç, törendeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve gönüllerinde Bosnalılar için büyük bir sevgi besleyen Türk milletinin selamını getirdiğini söylerken, Srebrenitsa acısının unutulmadığını vurguladı: “Avrupa’nın orta yerinde, tarihin şahit olduğu en büyük vahşetlerden biri yaşandı. Bosnalı kardeşlerimiz, soykırıma tabi tutuldu. Acımız sanki dün gibi yeni, yaralarımız kabuk bağlamadı. Aramızda bu acıyı bizzat tanık olanlar var.

Oğlunun, kocasının en azından mezarını bilmek isteyen annelerin gözyaşları hala akıyor. Srebrenitsa’da insanlığın onuru ayaklar altına alındı. Ama biz bu trajediyi, bu katliamı unutmayacağız. Soykırımın en yoğun yaşandığı Srebrenitsa’yı asla ve asla unutmayacağız, unutturmayacağız.’’

Adalet duygumuz tatmin edilmeli

Sırp komutanlar Ratko Mladiç ve Radovan Karadziç’in yargılandığını hatırlatan Arınç, ‘’Bu katliam, yapanların yanına kar kalmayacak. Tüm zalimleri bekleyen o kötü son, bu katliamın sefil mimarlarının da yakasını bırakmayacak. Mahkemelerden yüreklerimizdeki adalet duygusunu tatmin edecek şekilde katilleri cezalandırılmasını bekliyoruz” vurgusu yaptı. Başbakan Yardımcısı, ‘tarifi zor duygular içinde olduğunu’ da dile getirip ‘’Bir yandan geçmiş acıların unutulmasını diliyorum diğer yandan Balkanlar’da kalıcı barış için geçmiş acıların tutsağı olmaksızın birlikte inşa edilecek güvenli yarınlar için çalışılmasını istiyorum. Sanırım çocuklarımıza bırakabileceğimiz en anlamlı miras bu iki unsur arasında ulaşacağımız denge olacak” dedi. Arınç, konuşmasının sonunda ‘Bilge Kral’ Aliye İzzet Begoviç ve şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.