İnternet andıcının sırları çözüldü

İnternet andıcının sırları çözüldü

Genelkurmay'ın 'Başbakanlık talimat vermişti' dediği 'internet andıcı'nı Başbakanlık arşivinde bulamayan yetkililer, andıcın Ecevit'e askerler tarafından elden imzalatıldığını tespit etti.

Genelkurmay ile Başbakanlık arasında polemik konusu olan ‘internet andıcı'na dayanak gösterilen belgenin Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu 57. Hükümet döneminde, ‘elden imzalatıldığı için' Başbakanlık kayıtlarında olmadığı iddia edildi.

Genelkurmay'ın 6 Kasım'da düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, Genelkurmay bünyesinde, ‘irtica ve terörle mücadele için' bazı internet sitelerinin kurulduğu açıklandı. ‘Devletin kendi vatandaşları üzerinde psikolojik savaş yürüttüğünün' itirafı sayılan açıklama tepki topladı.

Bunun üzerine Genelkurmay, topu Başbakanlığa atarak çalışmanın ‘talimatla' yapıldığını duyurdu. Başbakanlık'ta en az iki defa kapsamlı ‘arama' yapılmasına karşın belge bulunamadı. Bunun üzerine Başbakanlık'taki ‘belge avı' genişletildi. Bir yandan 28 Şubat döneminde irticayla mücadele kapsamında hazırlanan belgeler, ‘ayıklanmak' için seçilirken, bir yanda Genelkurmay'ın sözünü ettiği belge arandı. Başbakanlık talimatının da 57. Hükümet döneminde Başbakan Bülent Ecevit'e, askerler tarafından elden imzalatıldığı ve bu nedenle Başbakanlık kayıtlarında yer almadığı tespit edildi.

Takip Kurulu'na yeni takvim


Bu arada Başbakanlık tarafından daha önce kaldırılması teklif edilen, ancak Genelkurmay'ın sıcak bakmadığı 28 Şubat ‘postmodern darbesi'nin ürünlerinden biri olan Başbakanlık Takip Kurulu'nda da yeni takvim çalışmalar hızlandırıldı. Kuruluşunda iki haftada bir toplanan kurulun toplantı periyodu önce ayda bire düşürüldü. Ancak bir süre sonra toplantı periyodunda aksamalar başladı. Askerin belirsizlikten duyduğu rahatsızlığı iletmesi üzerine üç alternatif üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. İlk iki seçeneğe göre, kurul ya iki ya da üç ayda bir düzenli olarak toplanacak. Son şıkta ise kurulun ne zaman toplanacağına Başbakanlık Müsteşarı'nın karar verecek.

28 Şubat sürecinin ‘atlatılmasının' ardından kurulun çalışmalarında imzasız ihbar mektuplarını işleme koyma ve fişleme gibi uygulamalar kaldırılmış, istihbarat raporları ve organize faaliyetleri incelemeye dönülmüştü. Kurul, son olarak ‘Hizbullah Eylem Planı' ve ‘Bölücülükle Mücadele Planı'nı yürürlüğe koydu.

 

RADİKAL

Etiketler :