İnternet yasası müjdesi!

İnternet yasası müjdesi!

İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık TRT Haber'de gündemdeki konuları değerlendirdi.

İnternet Medyası Derneği Başkanı ve İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık kadinmedya.com Genel Yayın Yönetmeni Kübra Doğru ile birlikte TRT Haber’de yayınlanan Günce Ertuğrul'un Haber Tadında programına katıldı.

Gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özışık internet medyasıyla ilgili sorunları anlattı. "İnternet gazeteciliği 3-5 işsiz gazetecinin yaptığı merdiven altı bir iş değildir" diyen Özışık, "38 kişiye iş vermişsem ben çok zengin biriyim" dedi.

İnteretin gündelik hayatta vazgeçilmez büyük bir bir derya olduğunu anlatan Özışık ilginç de bir örnek verdi. Özışık'ın bir belediye başkanından duyduğunu söylediği hikayeye göre cami imamı vaazında, “hazreti google’a giriyoruz her şeye cevap veriyor” dedi.

Ocak ayında yasanın çıkacağı müjdesi veren Özışık'ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

-Son yazılarınızdan birinde iki lider karşılaştırması yaptınız? Neden?

Kemal Bey genel başkan adayı değilken gıpta ettiğim bir siyasetçiydi. Baykal gittiğinde yanındakilerin sevindiğini gördüm. Baykal’a değil Baykal’ın yanındakilere bir tepki var. Kemal Bey değişim için geldi. Değişim derken bir başkasının etkisine girdi. Kongre salonunda ki “Önder’imiz Kemal” pankartı bunu anlatıyor. Önder herkesin önderi oldu. Şu an da Kemal Bey’i yönetiyor. Kurtulmuş ise Erbakan’ın vesayetinden kurtuldu. Kemal Bey halkın dilinde konuşuyor ama izlediği politika, yanındakilerle başarıya ulaşacağını sanmıyorum.

-Yakınındakilerin tecrübesi etkili olmaz mı?

Tecrübe olsa Baykal ile yüzde 30-40’a ulaşırdı. Başarılı il başkanları görevden alınırken 40 ilde sıfır çeken illerde bir şey yapılmaması ilginç. Kendi koltuklarını korumak adına veya gelecekte siyaseti kendi istekleri doğrultusunda dizayn için operasyonlar yapıyorlar.

- Ali Bulaç’ın Kurtulmuş’lu Çankaya senaryosunu nasıl yorumluyorsunuz?

Bu senaryoya katılmıyorum. 8 yıllık AK Parti iktidarında ülke için çalışan çok insan var. Kurtulmuş çok değerli ve gelecek vaat eden bir siyasetçi. Ancak Başbakan Kurtulmuş’u partisine davet etmişti. Ancak Kurtulmuş bu daveti kabul etmemişken kendi partisinden pek çok isim varken Kurtulmuş’a sarılırsa o partinin sonu olur.

Parçalanma olur mu?

Olmaz. Anap’ın gerileme sürecinde pek çok hata oldu. Ama bugün bu hataları yapma hakları yok. Senaryo ise Başbakan’ın Çankaya’ya çıkması olur.
Erbakan’ın oğlu kızı devrede. Yeni kongre düşünülüyor. Eğer Saadet Partisi’nden Kurtulmuş’u almayı başarırlarsa ancak AK Parti’de nefer olarak çalışabilir.

-Türkiye’de internet kullanımı hangi noktada?

İnternet sınırı yok. Herkes bir noktadan sonra istediğini buluyor. Her amaçla kullanılıyor. Kötü amaçla da kullanan var. Faydalanmak isteyen de var. Google.. Bir belediye başkanı anlattı bana. Cami imamı vaaz verirken “hazreti google’a giriyoruz her şeye cevap veriyor” diyor. Gerçekten büyük bir derya. Bu deryadan faydalanmamak demek başka bir dünyada yaşamak demek.

- İlklerden birisiniz? En çok izlenensiniz? Bunu nasıl başardınız?

Ufuk Güldemir’le birlikte aynı dönemde başladık. Benim sermaye gücüm yoktu. 350 dolarla başladım. Benim en büyük sermaye gücüm grup başkanlığını yapan kardeşimdi. Yıllar içinde piştik ve iyi bir noktaya geldik.

- İnternet medyasına “kopyala yapıştır haberciliği yapılıyor” eleştirisi getiriliyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

Bunun önüne geçildi. 4-5 yıldır copy paste olayını kaldırdık. Canavar gibi gazetecilerimiz var. Ajanslardan aldığımız haberleri işliyoruz, haberleştiriyoruz. Bizde başka yazarın yazısı yoktur.Copy paste demek bu çünkü. Biz emek veriyoruz ve bunu birinin alması hoş değil. Dernek başkanı olarak bana da şikayetler geliyor. “Bize dava açılıyor, fatura göndermişler” diye. Arkadaşım çalma çırpma sana dava gelmesin.

İnternet gazeteciliği merdiven altında 3-5 işsiz gazetecinin yaptığı bir iş değildir. İnternethaber'de 38, Gazeteport'ta 40 kişi çalışıyor. Ankara temsilciliklerimiz var. Şimdi yerele açılıyoruz. Her il için site kurduk. Amerika, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi.

Ben çok zenginim diyorum. Nakte dönüşmemiş bir zenginlik. 38 kişiye iş vermişsem ben zenginim.

- İnternet Medyasının yasasıyla ilgili gelişmeler ne durumda?

İnternet hızlı gelişti ama yasaları geride kaldı. Biz dernek olarak yıllardır mücadele ediyoruz. Künyesi olmayan bir site olmasın edik. Sorumlu yazı işleri çalışanları belli olacak. Bunu sağladık. Ama bu bize yetmiyor. İnsanları karalayan canını acıtan olumsuz yayınlar sürüyor. Bu konuyla mücadelede de olumlu bir noktaya geldik. Ancak hukuki bir zemine oturması gerek. 5 yıldır çığlık atıyorum. Başbakan Erdoğan’dan da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan da söz aldık. Yılbaşında da bu yasa çıkacak.

- Bu yasa ne getirecek?

Bir çok site ekonomik bağımsızlığına kavuşacak. Basın ilan kurumundan ilan alınırken milyonlarca kişiye ulaşan siteler de bundan faydalanacak. Çalışanlarımız basın kartı alıp akredite olarak başbakanı izleyebilecek

gazeteciler.com

Etiketler :