iPhone doktoru cebinize getirecek

iPhone doktoru cebinize getirecek

Yeni uygulamalarla cebinizde mini bir klinik taşıyabilirsiniz

Halihazırda ateşimizi, nabzımızı ölçmek için akıllı telefonlarımızdan yararlanabiliyoruz. Peki ya size yakında böbrek taşınızı telefonunuz sayesinde görüntüleyebileceğinizi söylesek? Hayır bir bilim kurgu fantazyası değil bu. Çok yakın bir geleceğin sıradan bir akıllı telefon uygulaması sadece.
 
Akıllı telefonların bir beyaz önlük giyip boyunlarına steteskop takmadıkları kalmıştı! Bu teknoloji harikaları sayesinde hastanede sıra beklemekten, hatta masraflı tahlillerden kurtulabileceğimiz kimin aklına gelirdi? Ama bunun gerçekleşmesi çok yakın. Amerikan FastCompany dergisi Şubat sayısında bu konuda ilginç bir araştımaya yer vermiş. Mesela Toshiba'nın TG01 model akıllı telefonu dünyada hamilelik, anevrizma ve böbrek taşı görüntülenmesinde ultrason yerine kullanılıyor. Otizm ve Parkinson gibi rahatsızlıkları, telefonların hassas titreme ölçümü yapabilen uygulamalarıyla daha erken teşhis etmek için çalışıyor şimdi bilim insanları. Durun, bunlar sadece başlangıç. Bu sayede hastanelerin cihaz masrafları düşecek, hastaların bekleme süreleri azalacak. "mHealth" olarak bilinen mobil sağlık uygulamaları sağlık konusunda en titiz olanlara bile güven verecek çalışmalar olabilir. Dünyada 3 kişiden birinin cep telefonu kullandığı düşünülürse artık "doktor olmayan köy kalmayacak" ifadesi de hayal olmaktan çıkar.
 
KULAKLAR: CellScope
Telefonun kamerasına bağlanan büyüteç tarzı bir aparat ile her akıllı telefon bir mini-mikroskop olabilir. Bu sayede herkes kulağının içini ve dışını yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflayabilir. Bu fotoğraflar doktora e-posta ile gönderilerek sorun hakkında en azından bir ön bilgiye sahip olunabilir. Aplikasyonun gelişmiş versiyonlarında ön teşhis ve basit tedavi önerileri de olacak.
 
Durumu: 2012 yazı itibariyle kullanıma girecek.
 
 
HAYAT: Ginger.io
Mobil telefonları artık hayatımızın güncesi olarak kullanıyoruz. GPS işaretleri, çağrı bilgileri, mesajlaşma arşivi ve daha fazlası avcumuzun içinde kayıtlı. Ginger.io, telefondaki bu bilgilerden yola çıkarak bir hareket haritası hazırlıyor. Bu hareket haritası da daha verimli bir hayata sahip olmamız için farklı gündelik yaşam önerileri sunuyor. Mesela sürekli evde oturan ve antidepresan kullanan kişilere psikiyatra danışarak ilaçlarını değiştirmesini öğütlüyor.
 
Durumu: Şimdilik sadece test aşamasında olmasına rağmen beta versiyonu ile 1.7 milyon dolar kazanç sağladı Ginger.io kurucuları. 2012 içinde tam sürümünün piyasada olması bekleniyor.
 
 
UYKU: Zoo SleepManager
Telefonla kablosuz bağlantı kuran ve kafaya takılan bir bant sayesinde, uyku esnasındaki ışık değişimleri, derin ve REM uyku evreleri belirleniyor ve İOS ya da Android telefona gönderiliyor. Bu bilgiler telefonda grafiklere dönüştürülüyor ve genel bir "uyku puanlaması" oluşturuluyor. Bu puanlamanın sonucunda da daha iyi bir uyku ve daha kolay uyanmak için neye ihtiyacınız olduğunu öğreniyorsunuz.
 
Durumu: Şu anda kullanımda. Android ve İOS marketlerde 99 dolara satılıyor.
 
 
GÖZ: EyeNetra, EyeCatra
Göz doktorunda sıra beklemek yerine telefonunuzu açın. EyeNetra uygulaması herkesin anlayabileceği bir dille kaç numara gözlük kullanmanız gerektiğini söylüyor. Bunu da gözlerinizi ekrandan ayırmadan bakacağınız uygulama sayesinde gerçekleştiriyor. EyeCatra, uygulamanın katarakt tespiti için yaratılan versiyonu.
 
Durumu: Şimdilik sadece Brezilya, Hindistan ve Meksika'da kullanılıyor. Fiyatı 30 doların altında ve buna göz testinizi yapmanızı sağlayan bir aparat da dahil. Yakında tüm dünyada kullanıma girmesi bekleniyor.
 
 
TANSİYON: Withings Blood-Pressure Monitor
Withings marka tansiyon ölçme cihazını iPhone, iPad ya da iPod Touch'a bağlıyorsunuz. Cihazınız tansiyonunuzu doktorunuzun anlayacağı şekilde grafikleştiriyor ve direkt olarak doktorunuza mail olarak gönderiyor.
 
Durumu: Şu an tüm dünyada kullanımda. 129 Dolar.
 
KALP: AliveCor
Bu çok basit bir EKG (Elektrokardiogram) kaydetme cihazı aslında. Görünümü iPhone kılıfı gibi. Telefonunuzu göğsünüze bastırıyorsunuz ve rutin bir kalp kontrolü gerçekleştiriyorsunuz. Bu sayede doktorunuzla anında günlük ya da haftalık kalp ritm çizelgelerinizi paylaşabiiyorsunuz.
 
Durumu: Sadece bazı ülkelerde kullanılıyor ama 2012 ortasında yaygınlaşması bekleniyor. Bu haliyle bile yaratıcıları 3 milyon doların üstünde gelir elde etti. Fiyatı yaklaşık 100 dolar.
 
KİLOLAR: BodyMedia Armbands
GPS veya pedometre bilgisiyle yakılan kalorileri basit bir şekilde hesaplayan uygulamaların aksine; BodyMedia, sensörlü kol bantlarıyla daha kesin ve doğru bilgi sağlıyor. Kalp atışı, terleme, vücut ısısı verileri sayesinde yatarak ve uyuyarak geçen zamanlar hesaplanıyor. Tüm bu veriler telefonda kaydediliyor. Uygulamanın yüzde 95 doğruluk oranı var.
 
Durumu: Kullanımda. Fiyatı 180 dolardan başlıyor.
 
GEBELİK: Mobile Baby
İsveçli Great Connection firmasının geliştirdiği Mobile Baby uygulaması, hastanede çektirdiğiniz ultrason görüntülerini sizin de kullanabileceğiniz bir ağda topluyor. Böylelikle minik fetüsün ilk fotoğraflarını anında cep telefonunuz aracılığıyla herkesle paylaşabiliyorsunuz.
 
Durumu: İskandinavya ve Orta Doğu ülkelerinde yaygın şekilde kullanılıyor. 2012'de Amerika'da da kullanıma geçecek. Ardından diğer ülkelerde de yaygınlaşması bekleniyor.
 
KAN HÜCRELERİ: Holomic
Telefonun yan tarafına takılan flaşlı bir aparat ve telefonunuzun kamerası sayesinde, kan örneğinizdeki hücrelerin "holografik" görüntülerini yakalayabiliyorsunuz. Bu görüntü dosyaları hastanedeki patoloji uzmanına gönderiliyor. Bu sayede kan tahlili gerektiren hastalıkları çok daha kısa sürede teşhis etmek mümkün oluyor. Özellikle HIV şüphesi olanların işine yarıyor.
 
Durumu: 2013'te kullanıma geçecek.
 
NEFES: Leslie Saxon
"İnsanlar nefes egzersizlerini sevmiyor ama yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissediyorlar" diyor Southern California Üniversitesi'nden Leslie Saxon. Ve bundan yola çıkarak, akıllı telefonlarda kullanılacak nefes egzersizi bazlı oyunlar geliştiriyor. Mesela telefonunuzun mikrofonuna üfleyerek balon şişiriyor ya da sihirli halıyı üfleyerek gezdiriyorsunuz. Bu oyunların sonunda nefesinize dair yapılan ölçüm sonuçları astım ve kalp rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılıyor.
 
Durumu: Prototip aşamasında.
 
BİR TELEFON NASIL DOKTOR OLUR?
Mikrofon steteskop, kamera mikroskop, ekransa ultrason görevi görüyor. Bunlara ek aparatlar ve uygulamalar sayesindeyse avcunuzun içinde bir doktor taşıyabiliyorsunuz!
 
Heja Bozyel / HT Cumartesi 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.