Irak'ın "Sadr Grubu" açılımı

Irak'ın "Sadr Grubu" açılımı

Komşu ülke Irak ABD işgalinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. ABD ordusunun çekilmesinin ardından ülkede kalıcı güvenliği sağlamak isteyen Irak merkezi yönetimi, en çok sorun yaşadığı Sadr grubu ile anlaştı.

Mukteda El Sadr’ın liderliğindeki Şii’ler Irak yönetiminin tam 11 milyar dolar harcayarak Bağdat’ın dışında inşa ettireceği yeni Sadr kentine taşınacak. Irak hükümeti Bağdat’ta patlayan bombaların bu sayede son bulacağını ümit ediyor.

Merkezi Irak yönetimi, ABD işgali sonrasında kalıcı güvenliği sağlamak için formül arıyor. Ülkenin bir çok yerinde bombalar ardı ardına patlamaya devam ederken Bağdat’ın Sadr bölgesi güvenlik güçlerinin kontrolü dışında bulunuyor. Bu duruma son vermek isteyen Bağdat yönetimi Sadr bölgesindeki şiddeti çözmek için pahalı bir formüle imza attı. Irak’ın en büyük silahlı Şii grubunun ve Mehdi Ordusu’nun lideri olan Mukteda el Sadr ile anlaşan Bağdat yönetimi, Sadr grubunu kurulacak yeni bir şehre taşıyacak.

ŞEHRİ TÜRKLER İNŞAA EDECEK

Bağdat’ın dışında Sadr bölgesinde 600 bin kişinin yaşayabileceği tam 75 bin konutluk yeni bir şehir sıfırdan inşa edilecek. 11 milyar 285 milyon dolara mal olacak yeni şehrin tüm maliyetini, Irak merkezi yönetimi karşılayacak. Projeye büyük önem veren Irak yönetimi proje için şimdiden 5 milyar dolar nakit para ayırdı. Hem Türkiye’nin hem de Irak’ın bu güne kadarki en büyük yatırımı olan dev projeye, Türk inşaat şirketleri imza atacak. Önceki gün Bağdat’ta yapılan ihaleyi, en düşük fiyat ve en kısa süreyi teklif eden Türk grubu iş ortaklığı kazandı. Bünyesinde 5 büyük müteahhitlik firmasını bulunduran grup inşaat sırasında Türkiye’den yaklaşık 70 taşeron firma ile işbirliği yapacak. Tünel kalıp sistemi ile yapılacak inşaatın yapım teknolojilerinde hızlı sistemler kullanılacak. Yılbaşında inşaatın başlamasının beklendiği şehir 2014’de anahtar teslimi tamamlanmış olacak.

SADR GRUBU TAŞINACAK

Bağdat yakınlarında Sadr bölgesinde kurulacak “New Sadr City” dünyanın en büyük sosyal dönüşüm projesine ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 600 bin kişinin yaşayacağı şehirde, 75 bin konutun yanında 52 kamu binası, üniversite, otobüs durakları, camiler, kütüphane, polis karakolları gibi sosyal donatılar da yapılacak. Binalar bittiğinde çevre düzenlemesi de bitmiş olacak. 4 yıl sonra şehir teslim edildiğinde, Sadr grubu gecekondulardan oluşan,  ABD ordusunun bile giremediği eski mahallelerini terk ederek bu şehre yerleşecek. Yeni şehir, kötü imkânlarda yaşayan Şii nüfusun sosyalleşmesine ve Bağdat’taki şiddetin sona ermesine imkân tanıyacak.

KÜÇÜK BİR ORDU KORUYACAK

İnşaat alanına kurulacak çimento fabrikası sayesinde şehrin çimentosu yerinde imal edilecek. Fayanstan seramiğe, keresteden cama kadar yaklaşık 7-8 milyar dolarlık inşaat malzemesi Türkiye’den ihraç edilecek. İnşaat süresi olan 4 yıl boyunca yaklaşık 20-22 bin kişinin çalışacağı şantiye şehrin güvenliğini için, Irak ordusunun bir taburu görevlendirilecek. İnşaat için çalışacak 7-8 bin nitelikli işçi Türkiye’den giderken kalan işçiler Irak’tan temin edilecek.

HaBertaraf.com

 

Etiketler :