IRAK'LI SİVİLLERİN DRAMI

IRAK'LI SİVİLLERİN DRAMI

İnternete sızdırdığı gizli belgelerle tüm dünyayı sarsan Wikileaks’in Irak Savaşı’yla ilgili 400 bin yeni belgeyi yayınladı

Wikileaks sitesinin yeni belgeleri dün gece El Cezire televizyonu tarafından tüm dünyaya duyuruldu. Belgelerde, ABD’nin Irak’ı işgali sırasında savaş kurbanı sayısı 285.000 olarak ifade ediliyor. Bunlardan yaşamını yitiren 109.000 kişinin yüzde 63’ü ise sivil olduğu belirtiliyor. Sadece işgale karşı olduklarından dolayı hapishanelere atılanların sayısı ise çoğu Sünni 180.000 kişi olarak ifade ediliyor.
El Cezire, Wikileaks’in 1 Ocak 2004-31 Aralık 2009 arasındaki dönemi kapsayan “önemli sonuçlarına” göre, “Iraklı asker ve polislerin Iraklı tutuklulara uyguladığı birçok işkence vakaları bulunduğunu, Irak devletinin izin verdiği bu işkenceden ABD’nin haberi olduğunu ancak birliklerine buna müdahale etmemeleri emri verdiğini” açıkladı.
Wikileaks’in belgelerinde ayrıca, “savaş boyunca Amerikan ordusunun kontrol noktalarında, savaş uçakları saldırılarında aralarında hamile kadın, çocuk, yaşlı ve hastalar olmak üzere yüzlerce sivilin öldürüldüğü” belirtildi.
Ölen sivil sayısının, yapılan açıklamalardakinden çok daha fazla olduğu kaydedilen belgelerde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, ölüm mangalarıyla bağlantısı olduğu şeklindeki iddialarla ilgili Amerikan ordusunun raporlarından da söz edildiği kaydedildi. Belgelerde, İran Gizli Servisi mensubu subaylarının aktif bir şekilde Iraklı Şii milisler, Mehdi Ordusu ve Bedir militanlarıyla Irak’ta terör eylemleri gerçekleştirdikleri bilgileri de aktarılıyor.
Belgelerde, sivillere ateş açılmasıyla ilgili Amerikan eski güvenlik şirketi Blackwater’ın karıştığı yeni vakaları açıklayan gizli Amerikan raporlarının da bulunduğu bildirildi.

Etiketler :