Irak’ta Türkçe Eğitime TİKA’dan Destek

Irak’ta Türkçe Eğitime TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından eğitim faaliyetlerini Irak’ta sürdüren Tuzhurmatu Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde “Türkçe Dil Laboratuvarı” kuruldu.

Irak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve ön lisans eğitimi almış öğretmenlerin lisans diplomasına sahip olmaları amacıyla 4 yıl süreli tamamlama eğitimi veren Tuzhurmatu Açık Öğretim Fakültesine TİKA tarafından “Türkçe Dil Laboratuvarı” kuruldu. Proje kapsamında; fakültenin 2020-2021 eğitim öğretim döneminde açılan Türk Dili bölümüne modern bir dil laboratuvarı kurularak, diğer eğitim sınıflarında eksik olan ekipmanlar temin edildi.

Laboratuvarın açılış töreninde konuşan TİKA Bağdat Koordinatörü Mustafa Yazıcı, Irak’ta öğretmenlere lisans tamamlama eğitimlerinin verildiği ve Tuzhurmatu Açık Öğretim Fakültesinin kısıtlı imkânlara rağmen büyük bir özveri ile çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Türkmenlerin yoğun olduğu bölgede özellikle Türkçe öğretmenlerinin eğitim ve öğretim seviyelerinin yükseltilmesini hedeflediklerini belirten Yazıcı, çatışmalar sebebiyle uzun ve sıkıntılı bir dönem geçiren Tuzhurmatu’da görev yapan fedakâr öğretmenler sayesinde, eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edildiğini aktardı.

Programda konuşan Fakülte Müdürü Dr. Hatem Fahad Mahmud ise bölgedeki eğitim hizmetlerinin uzun süre ihmal edildiğini, özellikle Türkmen çocukların ana dillerini öğrenmeleri konusunda Türkçe öğretmenlerinin yetiştirilmesine sağladığı katkıdan dolayı TİKA’ya teşekkürlerinin sundu.

Irak’ta Türkçe öğretimi destekleniyor

Salahattin vilayetine bağlı 300 bin nüfuslu Tuzhurmatu ilçesindeki fakültede, halihazırda devlet memuru olarak görev yapan 2 yıllık üniversite mezunu öğretmenlerin 4 yıllık lisans diploması almaları için Türk Dili, Arap Dili, Biyoloji ve Tarih bölümlerinden oluşan toplam 8 sınıfta öğretim görevlilerince lisans eğitimi veriliyor. Proje ile Irak’ta Türkçe öğretiminin desteklenmesi ve öğretmenlerin eğitim seviyelerinin artırılmasına hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.