Irak'taki Türkmenler, Kerküklü olmayanların Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyuyor.

Irak'taki Türkmenler, Kerküklü olmayanların Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyuyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi: - "Kerküklü seçmenlerin oyları garanti altına alınmalı. Kerküklü olmayan yüzbinlerce seçmenin Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyuyoruz."

KERKÜK (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, yerel seçimlerde Kerküklü olmayan yüzbinlerce seçmenin Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyduklarını söyledi.

Irak Meclisi Türkmen Grup Başkanı Salihi, basına yaptığı açıklamada, 25 Mart'ta Irak yeni seçim yasası tasarısının bazı maddelerinde değişikliği gidileceğini ve olası tasarının 35. Maddesi'nde herhangi bir değişikliğin Türkmenleri endişelendirdiğini ifade etti.

Kerküklü seçmenlerin oylarının garanti altına alınmasını isteyen Salihi, "Kerküklü olmayan yüzbinlerce seçmenin Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyuyoruz." dedi.

Irak genelinde 6 Kasım 2023'te yapılacak yerel seçim ve sonuçlarının Kerkük için önemli olduğuna dikkat çeken Salihi, seçimlerin nezih ve şaibesiz geçmesi için hükümetin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Salihi, daha önceki seçim yasa taslakları ve düzenlemelerinde Birleşmiş Milletler'in (BM) önemli rolü olduğunu ve bu aşamada da kendilerinden olumlu yaklaşım beklediklerini dile getirdi.

Türkmenlerin, Kerkük'ün geleceğine ilişkin atılacak yanlış ve olumsuz adımları reddedeceğini bildiren Salihi, yasa tasarısında özellikle Kerkük'ü ilgilendiren maddelerde yapılacak değişikliklere karşı Türkmenlerin tepkilerinin gecikmeyeceğini ifade etti.

Kerkük'te dün Türkmen ve Araplar, 6 Kasım 2023'te yapılacak yerel seçim öncesi kentteki seçmen kütüklerinin yeniden tetkik edilmesini talep etmişti.

Irak'ta yeni seçim yasası tasarısının bazı maddeleri 20 Mart'ta Meclis'ten geçti. Yeni seçim yasası tasarısının diğer maddeleri ise 25 Mart'ta Meclis'te oylamaya sunulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.