İran ajanlar PKK'lılar işbirliğinde!

İran ajanlar PKK'lılar işbirliğinde!

İran istihbaratının Türkiye'deki faaliyetlerine yönelik ajanlık soruşturmasında yeni iddialar gündeme geldi.

Geçtiğimiz yıl tutuklanan iki İranlı ajanda ele geçirilen kameradaki silinmiş görüntülerin kurtarılmasının ardından başlatılan operasyonda 9 kişi gözaltına alınmıştı. Önceki gün bu isimlerden 7'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kamera görüntülerini inceleyen polis, İranlı ajanların PKK'lılarla yaptıkları mülakatlara ulaştı. Söz konusu görüntülerde iki kadın terörist ile görüşen ajanlar, hem terör örgütü hem de devlet kurumlarıyla ilgili detaylı bilgiler edinmeye çalışıyor. Görüşme esnasında teröristler, Dağlıca saldırısında 8 askeri esir aldıklarını da ajanlara anlatıyor. PKK'lıların yanı sıra Türk muhbirlerden de faydalanan İranlı istihbaratçılara aktarılan bilgilerin konu başlıkları ise şöyle: "Hükümet yetkilileri, Türkiye'nin Suriye politikası, Suriyeli sığınmacılar, dış politika, AK Parti seçmen kitlesi, askerî birlikler, bazı şirketler, MİT binaları, hükümet politikaları, PKK'lılar."

İran istihbaratının Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili yürütülen ajanlık soruşturmasında 7 kişi önceki gün tutuklanırken, sanıkların sorgularında çarpıcı açıklamalar yaptıkları ortaya çıktı. Soruşturmada elde edilen bilgilere göre, İranlı ajanlar Türkiyeli muhbirlerden para karşılığı Van'ın Çaldıran ilçesinde bulunan bazı devlet kurumları ve önemli şahıslarla ilgili para karşılığında bilgi istedi. İran'da Devrim Muhafızlarına bağlı Pastar ve Askerî İstihbarat'a bağlı Sipah'ın da Türkiye'nin doğusuna yönelik bilgi topladığını anlatan sanık Timur A., İranlı istihbaratçıların askeri kurumlar, valilik, bazı şirketler ile Iğdır'ın Aralık ilçesinde bilgi topladığını belirtti. Önceki gün tutuklanan sanıklar arasında yer alan Timur A. İranlı ajanların bu yılın başında Kilis'te yakalanan ve İran'dan Suriye'ye silah sevkiyatı yapan, sodyum sülfat ile silindirik tank taşıyan İran plakalı TIR'larının nasıl yakalandığını da araştırmalarını istediklerini kaydetti. Ajanların, TIR'ları takip eden ve peşine düşen isimlerin belirlenmesi için de kendilerinden yardım istediğini aktaran Türk muhbir, İranlı görevlilerin Türkiye ile ilgili bilgiler karşılığında Doğu sınırındaki mazot kaçakçılarına kolaylıklar sağladığını ifade etti. Rejim karşıtı gösterilerin yaşandığı Suriye'ye, İran'dan giden esrarengiz TIR'ların sayısındaki artış dikkat çekmişti. Son bir yılda Şam yolunda silah ve bomba yüklü olduğu iddia edilen toplam 6 TIR güvenlik güçlerince yakalanmıştı.

İncelemelerde, muhbirlere verilen paraların kayıt altına alınmaması için dövizciler üzerinden havale edildiği de belirlendi. Yapılan takiplerde istihbarat birimleri, muhbirlere para aktarımını tespit edebilmek için İran'dan yapılan tüm banka havalelerini incelemeye aldı. Bunun sonucunda, İran istihbarat örgütünün Türkiye'deki muhbirlerine para aktarımını şahıslara ait banka hesapları yerine döviz büroları üzerinden yaptığı ortaya konuldu. Askerî birlikler hakkında bilgi veren Timur A.'nın döviz satış bürosundan parasını alması için verilen talimat kayıtlara girdi.

Casusluk ağını ortaya çıkaran Erzurum Cumhuriyet Baş-savcılığı'nı, geçen yıl tutuklanan iki İranlı ajanda çıkan kamera kayıtlarının harekete geçirdiği de öğrenildi. Kamera görüntülerinin incelenmesi sonucu, İran ajanların PKK'lılarla yaptıkları mülakatlara ulaşıldı. Ele geçirilen görüntülerde PKK'lı iki teröristin, hem örgüt hem de devlet kurumlarıyla ilgili İranlı istihbaratçılara detaylı bilgiler anlattığı ortaya çıktı.

Bu arada İran ajanlarının takipleri esnasında Türkiye'deki muhbirlerle irtibata geçmesi için İran istihbarat teşkilatı tarafından İran Azerilerinin görevlendirildiği de tespit edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan muhbirler, bu sayede İran'a bilgi veren muhbirlerle daha rahat iletişim kurulduğunu dile getirdi. Sınır kaçakçılığı veya ticareti yapan şahısların da kolayca muhbir olarak devşirildiği, verdikleri bilgiler karşılığında yaptıkları ticaretlerde İran'da kendilerine kolaylık sağlandığı güvenlik güçlerince tespit edildi.

'Emanetler birkaç güne hazır olur'

Alınan bilgiye göre, İranlı ajan Yakup A., Türkiyeli muhbir Timur A.'ya İran'a gelmesi yönünde davette bulunuyor. Ancak Timur A., pasaportunun süresi bittiğinden dolayı bu davete olumsuz cevap veriyor. Ancak, Yakup A., Timur A.'ya şifreli şekilde 8-9 bin dolarlık bir ödemeleri olduğunu belirterek, bu miktarı ilgili dövizciden almasını istiyor. Timur A. da İranlı ajana 'emanetler' olarak ifade ettiği istihbarat bilgilerini hazırlayamadığını, birkaç güne kadar kendisine ileteceği sözünü veriyor. Öte yandan Timur A. tarafından hazırlanan ve Yakup A.'ya teslim edilen istihbarat notlarına da polis tarafından el konuldu. Timur A.'nın savcılık ifadesinde her şeyi anlattığı, İranlı ajanlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdiği bildirildi.

İran ajanları, o TIR'ların da peşine düşmüş

Casusluk suçlamasıyla tutuklanan Timur A.'nın verdiği bilgiye göre Suriye'ye silah sevkiyatı yapan TIR'ların nasıl yakalandığı da İranlı ajanlar tarafından araştırılıyordu. Timur A. ayrıca İranlı görevlilerin, bilgi karşılığında İran sınırındaki mazot kaçakçılarına kolaylık sağladığını ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.