'İran için yaptırımsız çözüm bulunmalı'

'İran için yaptırımsız çözüm bulunmalı'

Dünyanın gözü İran'da gerçekleştirilecek Nükleer zirveden çıkacak sonuçta. Davutoğlu, zirve öncesi İran'ın nükleer programı konusunda yaptırımlara ihtiyaç olmadığını söyledi.

ABD'deki temaslarının son gününde Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, buradaki ziyaretinde Kafkasya, İran ve Ermeni konularının ele alındığını anlattı. Türkiye'nin Ermenistan ile olan normalleşme sürecinin devamında kararlı olduğunu ifade eden Davutoğlu, 'Bunu taraflara bildirdik. Bu samimi kanaatimizdir. Gerçekten emek verilen protokollerin gerçekleşmesi bizim için önemli. Ayrıca Azerbaycan konusu da önemli. İstiyoruz ki kalıcı bir barış olsun Kafkasya'da. Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması ile ilgili çabalar büyük bir ivme kazandı. Nükleer zirvenin bu anlamda olumlu bir katkısı oldu' dedi.

Gelecek hafta İran ve Azerbaycan'a gideceğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "İran konusunda hala fırsat penceresi var, İran'a gideceğim. ABD ile yaptığımız görüşmeleri İran ile paylaşacağım. Biz ne askeri operasyon, ne de ekonomik yaptırımlar ile ekonomide sorun istiyoruz. Gerek bölgede, gerek dünyada nükleer silahlara karşıyız. Bu konuda tutumumuzu ortaya koyduk, koyacağız ve bu konuda diplomatik çabalarımız olacaktır.'

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin İran konusundaki tutumunun açık olduğunu belirtti. Davutoğlu, "Başbakan net olarak ortaya koydu. Biz ilkesel olarak bölgede yaptırım olmasını istemiyoruz. Bu nükleer çalışmalara müsamaha gösteren bir tutum değil. Bu, Türkiye'nin milli çıkarı ile ilgili. Yaptırımlara ihtiyaç hissedilemeyecek şekilde bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

İran'da yapılacak nükleer zirveye davet aldıklarını, müsteşar yardımcısı düzeyinde katılım göstereceklerini ifade eden Davutoğlu, "Diplomatik süreçten başka ümit kapısı yok. Bu konuda mesafe aldığımızı da düşünüyoruz. Elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu. Azerbaycan'ın nükleer zirvede temsil edilmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bunu ABD'ye aktardık, elimizden gelen her çabayı sarf ettik" ifadelerini kullandı.

İran'daki Konferansa 70 Ülke Katılıyor

İran'da yarın yapılacak "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferansına", 14'ü Dışişleri Bakanı düzeyinde 70 ülkeden temsilci katılacak.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın açılış konuşmasıyla başlayacak konferansta, "nükleer silahların bölge ve dünya için teşkil ettiği tehlike ile tehditler konusunda uluslararası kamuoyunun bilgilendirilmesi" hedefleniyor.

Konferansta, "nükleer silahlara sahip ülkelerden bu silahları bizzat kendilerinin imha etmelerinin beklenemeyeceği, aksine tüm dünyanın ortak iradesiyle bu yönde adım atılabileceği" mesajı verilecek.

Dünya genelinde nükleer silahların yok edilmesi, barış ve güvenliğin sağlanması yönünde faaliyet gösteren bölgesel ve uluslararası çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da konferansa davet edildiği belirtildi.

İki gün sürmesi öngörülen konferansta, Irak ordusunun 8 yıllık savaşta İran'a karşı kimyasal silah kullanmasının sivil halk üzerindeki etkileri ve Hiroşima konulu serginin de açılacağı belirtildi.
 

Etiketler :