İran ile kritik anlaşma tamam

İran ile kritik anlaşma tamam

İki ülke heyetleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda anlaşmalar imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin de katıldığı görüşmede iki ülke heyetleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda anlaşmalar imzalandı.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 miylar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi' için İstanbul'a gelen İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ve beraberindeki heyetle Dolmabahçe'deki ofisinde bir araya geldi. İkili görüşmelerin ardından iki ülke heyetleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda anlaşmalar imzalandı. Cevdet Yılmaz, Hayati Yazıcı ve Faruk Özak Türkiye heyetinden anlaşmalara imza atan bakanlar arasında yer aldı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ve Rahimi, ortak basın toplantısı düzenledi. İlk olarak konuşan Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında çok önemli anlaşmalar imzalandığını belirtti. Daha imzalanacak çok anlaşmanın olduğunu aktaran Erdoğan, yapılacak ortaklıklarla ilişkilerin güçleneceğini söyledi.

İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili hassas bir süreçten geçildiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, İran'ın 25 Temmuz'da gösterdiği olumlu tavrın önümüzdeki görüşmelere temel sağladığını ifade etti. Türkiye'nin diyalogun devamından yana olduğunu açıklayan Erdoğan, ülke olarak ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi. Nükleer silaha karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, nükleer enerjiden yararlanma hakkının da göz ardı edilmemesi gerektiği üzerinde durdu.

Doğalgaz alımı nedeniyle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkide Türkiye aleyhine bir durum olduğu tespitini yapan Recep Tayyip Erdoğan, mevcut potansiyelin değerlendirilerek dengeli bir şekilde ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkartılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında teröre karşı gösterilecek dayanışmanın bölge barışına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi de, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin en iyi seviyede olduğunu belirtti. Rahimi, İpek Yolu'nun demiryolu ile yeniden canlandırılmasını hedeflediklerini açıklayan Rahimi, bunun için her şeyin hazır olduğunu söyledi. Rahimi, Türkiye'deki referandum sürecini de değerlendirerek çıkan sonucun bölgedeki demokrasiyi de güçlendireceğini savundu.

Etiketler :