İran savaş gemileri Akdeniz'de

İran savaş gemileri Akdeniz'de

Mısır yönetiminin, İsrail'in "provokatif" olarak nitelediği İran'a ait iki savaş gemisini Süveyş Kanalı'ndan geçmesine onay verdiği bildirildi. Ve bu sabah İran'a ait iki savaş gemisinin Akdeniz'e geçtiği bildirildi

İran'a ait iki savaş gemisinin Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçtiği bildirildi. 
    
İran'ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem, Süveyş Kanalı'nı geçen savaş gemilerinin rotasının Suriye olduğunu duyurdu. 

Bir güvenlik yetkilisi, telefonla Reuters'e yaptığı açıklamada Mısır'ın savaş gemilerinin kanaldan geçmesine onay verdiğini söyledi.

Mısır devlet televizyonu ve ajansı da bu bilgiyi kaynak belirtmeden geçti. Savunma Bakanlığı'nın savaş gemileri ile ilgili durumu değerlendirdiği belirtilmişti.

DÜNYAYA İSRAİL DUYURMUŞTU

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bu gece iki İran savaş gemisinin, Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçeceğini öne sürmüş ve İran'dan gelebilecek böyle bir hamle, birbirine düşman, ancak coğrafi olarak uzak iki ülkeye ait askeri güçleri yakın temas içine sokacağını iddia etmişti.
 
Lieberman, Kudüs'te düzenlenen Büyük Amerikan Yahudi Örgütleri Başkanlar Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran savaş gemilerinin yönünün Suriye olduğunu ifade ederek, bunu "provokasyon" olarak nitelendirdi.
Uluslararası haber ajanslarının bildirdiğine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, yıllardır böyle bir olayın olmadığını da belirterek, "Bu provokasyon, İranlıların kendilerine güvenlerinin ve artan küstahlıklarının bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Lieberman, "Maalesef, uluslararası toplum, İran'ın bu provokasyonlarıyla mücadele etme niyetinde gözükmüyor. Uluslararası toplumun, İsrail'in bölgede durumu dalgalandırmayı amaçlayan bu provokasyonlara karşı sürekli sessiz kalmayacağını anlaması gerekir" diye konuştu.

1979'DAN BERİ İLK KEZ

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı 26 Ocak'ta verdiği haberinde, donanma öğrencilerini taşıyan İran savaş gemilerinin 1 yıllık eğitim seferine çıktıklarını, Aden Körfezi ve Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e çıkacaklarını bildirmişti.
Ancak Süveyş Kanalı Yönetimi, bugün yaptığı açıklamada, kendilerine İran savaş gemilerinin kanaldan geçmek istediğine dair bir talep ulaşmadığını belirtti. Kanal yönetimi, bununla birlikte, Mısır'la savaş içinde olmayan her ülkenin gemisinin kanaldan geçebileceğini ifade etti.

Geçişin gerçekleşmesi durumunda, İran savaş gemileri, 1979 yılından bu yana ilk kez Süveyş Kanalı'nı kullanmış olacak.

İsrail, 2009 yılında bir denizaltısını Kızıldeniz'deki bir askeri tatbikata katılmak üzere Süveyş Kanalı'ndan geçirmişti. İsrail'in bu hamlesi, İran'a bir uyarı olarak yorumlanmıştı.


    

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :