İRAN VE İSRAİL PKK İLE GÖRÜŞECEK

İRAN VE İSRAİL PKK İLE GÖRÜŞECEK

İran ve İsrail'in, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasını engellemek için ayrı ayrı harekete geçtiği ifade edildi.

PKK'nın silah bırakmasına yönelik başlatılan MİT-Öcalan görüşmeleri, bölgesel güçleri harekete geçirdi.

Yeni Şafak'ın haberine göre, MİT'in İmralı görüşmelerini başlatmasının ardından süreci Kandil ile temas için Erbil'e kaydırmaya hazırlanması nedeniyle İran ve İsrail'de rahatsızlık başgösterdi.

DÜŞMAN İKİ ÜLKE SÖZKONUSU PKK OLUNCA HEMEN HAREKETE GEÇTİ

Bugüne kadar pek çok konuda birbirine düşmanca yaklaşan iki ülke, PKK'nın silah bırakmasını engellemek için ayrı ayrı harekete geçti. İran, Habur sürecinin yeniden işletilmesi için Erbil'de başlayacak görüşmeler öncesinde Celal Talabani'nin hakim olduğu Süleymaniye üzerinden Kandil ile temasa geçerek görüşme talebinde bulundu.

İRAN CEMİL BAYIK'I ÇAĞIRDI

2010 yılında PKK uzantısı PJAK'ı anlaşmayla kendisine karşı bir tehdit olmaktan çıkaran İran, 'silah bırakmaya yönelik sürecin hızlanması üzerine' stratejisinde değişikliğe gitti. 2010'da PJAK'ın bitirilmesinde görüştüğü Kandil'deki PKK yöneticileriyle tekrar irtibata geçen İran, İmralı görüşmelerinin başlaması üzerine Cemil Bayık'ı İran'ın Serendeş şehrine çağırdı.

Cemil Bayık'ın gitmemesi üzerine temas konusunda ısrarını sürdüren İran, Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani'yi Kandil ile görüşülmesi için görevlendirdi. Süleymani, Talabani'nin kontrolündeki Süleymaniye'de PKK temsilcileriyle görüşmek üzere harekete geçti. İran'ın sürece dahil olmak istediği belirtildi.

İsrail'den 'Acil' Kodlu Çağrı

İsrail ise PKK'ya Kuzey Irak'ta en büyük lojistik desteği veren isimlerden İsrail-Kürt Dostluk Derneği Başkanı Davud Dağıstani'yi İmralı görüşmelerine yönelik bilgi toplama nedeniyle Tel Aviv'e 'acil' koduyla çağırdığı öğrenildi. Mossad, PKK ile aktif görüşmeyi hedefliyor.

Bölgesel güçler çözümden yana değil

MİT-Öcalan görüşmelerinin ardından, BDP'li heyetin görüştüğü Öcalan'ın, 2010'da 9 kişinin hayatını kaybettiği Geçitli saldırısına ilişkin 'Devletle görüşmeleri sabote etti' deyip İran'ı işaret etmesi, çözüm sürecini baltalayacak dış provokasyonları bir kez daha gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan'ın Öcalan ile MİT arasında görüşmelerin başlatıldığını duyurmasının ardından, İran, İsrail, Suriye, Alman vakıfları, Fransa ve ABD'de İsrail bağlantılı iki neocon harekete geçti. İran, Irak, İsrail ve Suriye süreci sabote etmek için uğraş sarf ederken, Alman vakıfları ve Fransa ve ABD merkezli Neo Con'ların da 'Süreçte kanallarınızı bize açık tutun, bizim garantörlüğümüz ve bilgimiz dahilinde hareket ederseniz kazanırsınız' mesajı ilettikleri öğrenildi.

Yeni Şafak 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum