İran'a karşı füze kalkanı

İran'a karşı füze kalkanı

Polonya ile ABD, revize edilmiş füze savunma kalkanının yürütülmesi için anlaşma imzaladılar.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Polonya'daki imza töreninde hazır bulunduğu anlaşma, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek tehditlere karşı Polonya topraklarında Amerikan füzelerinin konuşlandırılmasını öngörüyor.

ABD Başkanı Barack Obama geçen sene, eski Başkan George Bush döneminin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne uzun menzilli füze savunma sistemi kurulmasına ilişkin planını rafa kaldırmış, bunun yerine kara ve denizden fırlatılabilen küçük savunma füzelerinin yerleştirilmesini öngörmüştü.

Clinton Polonyalı muadili Radoslaw Sikorski ile yaptığı ortak basın toplantısında, "ABD, Polonya'nın güvenliği ve egemenliğine derinden bağlıdır. Bugün balistik füze savunma anlaşmasının değiştirilmiş biçimini imzalamak suretiyle bu taahhüdümüzü güçlendiriyoruz" dedi.

Füze kalkanı sistemine Rusya'nın muhalefetini yatıştırmak için de Clinton, "Bu tamamen bir savunma sistemidir. Rusya'ya yönelik değildir. Rusya'yı tehdit etmez. Bu dostlarımızı, müttefiklerimizi ve savunma güçlerini korumak için hazırlanmış bir savunma sistemidir" diye konuştu.

AA

Etiketler :