İran'a saldırı konusunda geri adım!

İran'a saldırı konusunda geri adım!

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'a karşı bir askeri harekatın ''istenmeyen sonuçlar doğurabileceği'' uyarısında bulundu.

Amerikalı Bakan, olası saldırının İran'ın nükleer çalışmalarını en fazla üç yıl geciktirebileceğini söyledi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu salı günü, İran'ın nükleer araştırmalarının nükleer silah kapasitesine erişme amacı taşıdığını öne sürmüştü.
Panetta Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ''İstenmeyen sonuçlar konusunda dikkatli olmalısınız'' dedi ve saldırının İran'ı yapmak istediklerinden caydıramayabileceğini vurguladı.
Amerikalı Bakan, ayrıca ''Daha da önemlisi, bölgede ciddi etkileri olabilir, ayrıca bölgedeki Amerikan güçleri üzerinde de. Bunların hepsinin dikkatli ele alınması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Panetta, İran'a tavrını değiştirmesi için ''en sert ekonomik yaptırımları ve diplomatik baskıların uygulanması'' gerektiğini söyledi.
Amerikan ve İsrail basınında, son günlerde ABD'yle İsrail'in birlikte ya da bu ülkelerden birinin tek başına İran'a saldırı düzenleyebileceği yönünde yoğun spekülasyonlar yapılıyordu.

İran'a yönelik suçlamalar
Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile nükleer silahları ilişkilendirdiği son rapor, bugüne kadar Tahran yönetimine karşı kullandığı en sert ifadeleri içeriyor.
Atom Enerjisi Kurumu'nca BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan raporun 13 sayfadan oluşan ek bölümünde, Tahran merkezli nükleer çalışmalar konusunda toplanan istihbarat ve verilere yer verildi.
Raporda, İran'ın "nükleer patlayıcı geliştirmeyle ilgili denemeler yapmakta olduğuna dair bilgilere ulaşıldığı" belirtildi.
Atom Enerjisi Kurumu raporunda, İran'ın yürüttüğü çalışmalar arasında yer alan bilgisayar modellerinin tek amacının "nükleer bombayı harekete geçirecek sistemler geliştirmek" olabileceği kaydedildi.

'Yolumuzdan sapmayacağız'
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, ülkesinin nükleer programından ''bir iğnenin ucu kadar bile sapmayacağını'' söylemişti.
İran lideri, raporun ABD tarafından sağlanmış boş iddialara dayandığını kaydetti.
İran'ın nükleer programının enerji amaçlı sivil bir proje olduğu görüşünü tekrarlayan Ahmedinejad, ''Sizin elinizdeki yirmi bin bombanın karşısında, biz iki bomba üretmeyeceğiz.'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.