İran'da Şeb-i Yelda kutlaması hazırlıkları devam ederken, Halk pahalılıktan şikayetçi.

İran'da Şeb-i Yelda kutlaması hazırlıkları devam ederken, Halk pahalılıktan şikayetçi.

Tahranlı Fatıma Haşimi:- "Ne olursa olsun bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Ama fiyatların biraz ucuzlaması lazım. Özellikle bu geceye özel yiyecekler çok pahalı"

TAHRAN (AA) - HAYDAR ŞAHİN - İran'ın en eski geleneklerinden Şeb-i Yelda kutlamalarına hazırlanan halk, bu yıl çarşı ve pazarlarda fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor.

İranlılar "en uzun gece" anlamına gelen Şeb-i Yelda'nın mutluluk ve bereket getirdiğine inanıyor. Genellikle büyüklerin evinde toplanılan bu gecede özel sofralar kuruluyor.

Bu yıl yine en uzun gecede yapacakları kutlamanın telaşına düşen Tahranlılar, Şeb-i Yelda'nın vazgeçilmez yiyecekleri olarak kabul edilen kuruyemiş, nar ve karpuz satın almak için çarşı ve pazarlara yöneldi.

Başkentin bazı bölgelerinde sokaklara ve pazar girişlerine kurulan özel alanlar alışverişe festival havası katarken yüksek fiyatlar vatandaşları üzdü. Bazıları ise bu yıl ülkedeki olaylar nedeniyle kutlama yapmayı düşünmediğini söyledi.

- Halk yüksek fiyatlardan şikayetçi

Tahranlıların Şeb-i Yelda hazırlıkları için uğrak noktalarından biri Tecriş Pazarı.

Kutlama için buraya alışverişe gelen Tahranlı Fatıma Haşimi, Şeb-i Yelda'nın asırlar öncesinden günümüze ulaşan bir gelenek olduğunu belirtti.

"İranlılar için güzel bir nostalji. Ailecek bir araya gelip eğleniyoruz, Hafız’dan şiirler okuyoruz." diyen Haşimi, bu özel gecede sofralarda mutlaka meyve ve kuruyemiş olduğunu söyledi.

Bu sene ise fiyatları çok yüksek bulduğunu aktaran Haşimi, "Ne olursa olsun bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Ama fiyatların biraz ucuzlaması lazım. Özellikle bu geceye özel yiyecekler çok pahalı. O nedenle bu yıl insanların kuruyemiş alabileceklerini sanmıyorum." diye konuştu.

Mona Şakiri de yüksek fiyatların halkı çok baskıladığını belirterek, "Bu yıl halkın, ülkede yaşananlar ve pahalılık nedeniyle Şeb-i Yelda’yı kutlamaya istekli olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Meyve ve kuruyemişin eskisi gibi rahat alınamadığını söyleyen Şakiri, "Buna rağmen geçmişin hatırına, üzüntülerimizden ve sorunlarımızdan biraz uzaklaşmak için babamın evine gidiyoruz. Babam bizim için hafız falı bakıyor." ifadelerini kullandı.

- "Şeb-i Yelda’nın kadrini bilmek gerekiyor"

Bu gecede hep birlikte olmanın önemini vurgulayan Mehnuş Şucayi ise, "Şeb-i Yelda’nın kadrini bilmek gerekiyor. Bu gecede büyüklerimizin yanına gideriz. Onlar bizim için büyük bir nimet. Büyükler küçüklerini bir araya getiriyor. Yelda gecesi dışında çocuklar birbirlerini çok fazla göremiyorlar." diye konuştu.

Annesiyle Tecriş Pazarı’na gelen engelli Feysa Purşecayi, bu önemli gecede büyüklerini ziyaret etmenin ve hikayeler okumanın çok güzel olduğunu söyledi.

Vahid Maliki de Şeb-i Yelda sofrasında babasının çocuklara hediyeler verdiğini, ailece karpuz, nar ve kuruyemiş yiyerek annesinin anlattığı hikayeleri dinlediklerini aktardı.

- Kutlama yapmayı düşünmeyenler de var

Bazı Tahranlılar ise bu yıl kutlama yapmayı düşünmüyor.

AA muhabirine konuşan ancak güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir vatandaş, Mahsa Emini protestoları sırasında yaşanan acı olaylar nedeniyle şenlik havasında bir gece geçiremeyeceğini söyledi.

Aynı görüşü paylaşan bir başka Tahranlı ise gelecek hafta Antalya’ya gitmeyi planladığını ve gecikmeli de olsa Şeb-i Yelda'yı belki orada kutlayacağını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.