İran'da yolcu uçağı düştü

İran'da yolcu uçağı düştü

İran Fars haber ajansı, ülkenin kuzeybatısındaki Urumiye kenti yakınında düşen, içinde 105 kişi bulunan uçaktaki 50 kişinin kurtulduğunu duyurdu.

İran'ın Urmiye kenti yakınlarında yolcu uçağı düştü. Kesinleşmeyen bilgilere göre uçakta 95 ile 156 arasında kişi bulunuyor. İlk bilgilere göre 18 yolcu hayatını kaybetti.

İçinde 95 ile 156 arasında yolcu ve mürettebat bulunduğu belirtilen uçağın, Tahran'dan Urumiye'ye giderken yerel saatle 19.45 sularında düştüğü bildirildi.

İran Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü Abbas Mosayebi Boeing-727 tipli yolcu uçağının inişe çok kısa bir süre kala düştüğünü belirtti.

Uçağın düştüğü bölgede elverişsiz hava koşulları ile yoğun sisin etkili olduğu belirtildi.

İranlı Öğrenci Haber Ajansı ise düşen uçaktaki yolculardan 18'inin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberde, uçaktan yaralı çıkartılan yaklaşık 60 kişiden 40'ının Urumiye'deki hastanelerde tedavi altına alındıkları belirtildi.

Uçakta toplam yolcu ve müretebat sayısıyla ilgili çelişkili ifadeler ise sürüyor. Kaynakların bir bölümü uçakta toplam 102 kişi, diğer bir bölümü ise 106 kişi olduğunu bildiriyor.

AMBORGO YÜZÜNDEN UÇAKLAR YENİLENEMİYOR

ABD'nin, sivil ve askeri havacılık alanlarında ambargo uyguladığı İran, uçak filosunu yenileyemiyor. 1979'daki İran devriminin ardından başlayan Amerikan ambargosu 1995'ten itibaren İran'a sivil ve askeri savaş uçağı satışı ile bunlara ait yedek parçaların teminini de yasaklıyor.

Ambargo, İran'ın uçak filosunun bakım ve onarımının yabancı firmalarca yapılmasını da kapsıyor.

ABD ambargosu nedeniyle Batı ülkelerinden yeni teknolojik yedek parça satın alamayan İran'da, Sovyet yapımı eski uçak yedek parçaları kullanıyor.

İran Havayolları'nın filosunda bulunan uçaklar 1979 İran İslam devriminden önce alınan Boeing, Airbus, Fokker ve Tupolev'den oluşuyor.

2002 yılında, yine Tupolev tipi bir yolcu uçağının 118 yolcusuyla birlikte düşmesiyle alevlenen ambargo tartışması, 2005 yılında 80'i gazeteci 90 kişinin öldüğü bir başka kazayla yeniden gündeme gelmişti. 2006 yılında ise, İran havayollarına kiralanan Rus yapımı uçağın iniş sırasında tekeri patlamış, 29 kişi yanarak can vermişti.

En son 2009 yılında yaşanan uçak kazasında 168 kişi hayatını kaybetmişti.

Ajanslar

Etiketler :