İran'dan Filistin'i bölecek davet?

İran'dan Filistin'i bölecek davet?

Tahran'daki "Bağlantısızlar Hareketi" zirvesine İran'ın Filistin'i ikiye bölecek davetini Hamas reddetti.

zirvesine, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ve Gazze'deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'yi ayrı ayrı davet etmesinin, Filistin'de derin bir bölünmeye yol açması son anda engellendi.

İran'ın çifte daveti, Filistin'de Hamas ve Fetih arasında uzun zamandır kurulmaya çalışılan milli mutabakat hükümetini yıkılma noktasına getirmişti. Ancak, Hamas lideri Haniye son dakikada geri adım atarak İran'ın davetini reddetti. Zaman'ın haberine göre Haniye'nin sözcüsü, başbakanın, Filistin Davasında bölünmeye neden olmak istemediği için daveti reddettiğini açıkladı. Filistin devlet Başkanı Mahmut Abbas, Pazar günü Batı Şeria'da yaptığı konuşmada, Haniye'nin zirveye katılması halinde kendisinin katılmayacağını açıklamıştı. Abbas, ''Filistin'in birliğinin parçalanmasına izin vermeyeceğiz. Kimseye bu imkanı vermeyeceğiz'' diye konuşmuştu.

Tahran'da dün başlayan ve 31 Ağustos'ta sona erecek Bağlantısızlar Hareketi toplantısında uzmanlar, dışişleri bakanları ile hükümet ve devlet başkanlarının katılacağı farklı oturumlar gerçekleştirilecek.

Tahran'daki zirve, Bağlantısızlar Hareketi'ne mensup 120 ülkeden 50'si devlet veya hükmet başkanı seviyesinde katılıyor. Batı ülkeleri ve İsrail ile nükleer programı sebebiyle kriz yaşayan İran, Batı'nın kendisine yönelik tecrit politikasını aşmak için zirveyi fırsat olarak görüyor.

Tahran, zirvede ayrıca Suriye'de halkına karşı toplu katliamlar yapan Beşşar Esed yönetimine destek sağlamayı hedefliyor. 1961'de kurulan Bağlantısızlar Hareketi, Soğuk Savaş döneminde, iki kutup arasına sıkışan üçüncü dünya ülkelerini bir araya getiren siyasi bir platformdu. Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile eski önemini yitirmiş olsa da varlığını halen sürdürüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.