İran'dan flaş 'CASUS' açıklaması

İran'dan flaş 'CASUS' açıklaması

İran devlet televizyonu, yetkililerin geçen yıl bir nükleer bilimcinin öldürülmesiyle ilgili bir casus şebekesini ortaya çıkardıkları ve bir grup zanlıyı gözaltına aldıklarını bildirdi.

Kısa açıklamada bu şebekenin İsrail'deki Mossad gizli servisiyle bağları olduğu dile getirildi.

İran geçen yıl saldırının ardında ABD ve İsrailli ajanların olduğunu iddia etmişti.

Tahran Üniversitesi öğretim görevlilerinden olan 50 yaşındaki Mesud Ali Muhammedi, geçen ocak ayında evinden çıktığı sırada uzaktan kumandayla bir bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmişti.

Fars haber ajansının aktardığına göre İran İstihbarat Bakanlığı, Mossad'ın bu suikast için İran'a komşu ülkelerin yanı sıra Avrupa'da ve Avrupa dışında bazı ülkelerde çeşitli yerleri kullandığını iddia etti.

Bakanlık, aylar süren çalışmalar sonucunda kendilerini Mossad'ın casus timlerine ilişkin "çok önemli ve hassas" bulgulara yönlendiren İsrail içinde kaynaklara ulaşıldığını belirtti.

Fars'a göre bu süreçte İsrail istihbaratı ve güvenlik yapılanmasına ciddi zarar verildi.

Tahran yönetimi, geçen Kasım ayında iki önde gelen nükleer bilim uzmanının; Mecid Şehriyari ve Feridun Abbasi Davani'nin ölümlerinden İsrail, ABD ve İngiltere istihbarat servislerini sorumlu tutmuştu.

İngiltere ve ABD ise İran basınında nükleer bilimci olarak geçse de Muhammedi'nin genel araştırma alanının kuantum fiziği olduğunu ve İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilişkili olmasının beklenemeyeceği yorumunu yapmıştı.

YaptırımlarÖte yandan Körfez bölgelerini kapsayan turu çerçevesinde Abu Dabi'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptırımların Tahran'ın nükleer hedeflerinde ilerlemesini daha da güç hale getirdiğini söyledi.

Clinton ayrıca Tahran'ın bu süreçte bazı teknik sorunlar yaşadığına da değindi.

Hillary Clinton, Tahran üzerindeki uluslararası baskının korunması çağrısı yaptı.

BBC muhabiri Kim Ghattas'ın aktardığına göre Obama yönetimi ilk kez kamuoyu önünde ve açıkça İran'ın nükleer programında güçlükler yaşadığı yorumunu yapıyor.
 

Etiketler :