İran'dan gözdağı tatbikatı

İran'dan gözdağı tatbikatı

İran'ın dün başlattığı füze savunma tatbikatının 2. aşamasında, karadan karaya orta menzilli füzeler denendi.

Tatbikatın son merhalesininde ise bugün yapılması bekleneniyor.

Devrim Muhafızları Hava Kuvvetlerinin yaptığı tatbikatın, ülkenin hava savunma ve caydırıcı gücünü artırmaya yönelik olduğu belirtildi.

İran'ın, dün başlayan füze savunma tatbikatında, karadan karaya füze denemesi yaptığı bildirildi. Devlet televizyonu, “Kutsal Savunma Haftası” etkinlikleri kapsamındaki yıllık planlı tatbikatın ilk gününde karadan karaya füzelerin fırlatıldığını bildirdi.

İran, dün başlattığı füze savunma tatbikatında 3 yeni kısa menzilli füze denemesi yaptı. Büyük Peygamber (Resul-i Azam) 4 tatbikatı kapsamında Fatih 110 ve Tonder füzelerinin denemesi yapıldı. Besmele ile startı verilen tatbikat sırasında denemesi yapılan kısa menzilli füzelerin tam isabet ettiği öğrenildi.

Çoklu fırlatma rampalarından ve aynı anda fırlatılan füzelerin kısa menzilli olduğu belirtilirken türü hakkında bilgi verilmedi. Tatbikatlarda karadan karaya yeni füze ve hava savunma sistemlerinin test edileceği açıklanmıştı. Devrim Muhafızları Hava Kuvvetlerinin yaptığı tatbikatın, ülkenin hava savunma ve caydırıcı gücünü artırmaya yönelik olduğu belirtildi. Başkent Tahran'da 22 Eylül’de Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı “Kutsal Savunma Haftası” törenlerinin ilk gününde İran'ın yerli savunma gücünün en önemli bölümünü oluşturan kısa, orta ve uzun menzilli Fecr, Hut, Şahin, Zilzal, Fatih, Gadr, Şahap ve Siccil füzelerinin yeni versiyonları sergilenmişti. İran'ın 12 Kasım 2008'de başarıyla denediği katı yakıtla çalışan karadan karaya uzun menzilli “Siccil-1” füzesi de ilk kez bu törenlerde basına gösterilmişti. Basra Körfezinde geçen yıl yapılan tatbikatlarda, karadan karaya, karadan denize, denizden havaya füzeler fırlatılmıştı.

“TEPKİLERİNİZ, MÜZAKERELERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Öte yandan İran, yeni nükleer tesisleriyle ilgili Batılı ülkelerin tepkilerinin müzakereleri olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Batılı ülkelerin, nükleer enerji programımız aleyhindeki tutumu 5 artı 1 ülkeleriyle yakında yapılacak müzakereleri olumsuz etkileyecek” ifadesini kullandı. Sultaniye, yeni nükleer tesislerle ilgili tepkide Batı'nın “aceleci” davrandığını belirtti ve “boşuna gürültü koparıldığını” söyledi. İran'ın yeni tesislerin varlığıyla ilgili UAEK'ya 21 Eylül’de bilgi verdiğini hatırlatan Sultaniye, Batılı ülkelerin bunu önceden bildikleri yönündeki haberlerin asılsız olduğunu kaydetti. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve UAEK yasaları uyarınca nükleer tesisin faaliyette geçmesine altı ay kala kurumun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Sultaniye, “Biz gönüllü olarak hukuki taahhütlerimizden çok önce UAEK'yı bilgilendirdik” dedi. Sultaniye, UAEK ile işbirliğinden dolayı bu kurum tarafından takdir edildiklerini belirtti ve nükleer enerji programlarının barışçıl ve yüzde yüz şeffaf olduğunu yineledi. UAEK denetçilerinin tesisleri inceleyebileceklerini kaydeden Sultaniye, uluslararası yasalara aykırı hiçbir faaliyetlerinin olmadığını bildirdi. Sultaniye, “Batılı ülkeleri siyasi çıkar peşinde olmak ve UAEK'yı baskı altına almaya çalışmakla” suçladı. “Asıl nükleer silah sahibi ülkelerin, uluslararası yasaları hiçe saydığını” belirten Sultaniye, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili gerçeklerin görmezlikten gelindiğini söyledi. İran'ın yeni bir nükleer tesis inşa ettiği haberleri üzerine, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, önceki gün yazılı açıklama yaparak haberleri teyit etmişti. Salihi, yeni tesislerle ilgili olarak, “İran, barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etmede başarılı ve yeni bir adım atmıştır” ifadesini kullanmıştı. BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle İran 1 Ekim’de Cenevre'de müzakere yapma kararı almışlardı.

Hava sahamızdan İran’a saldırıya izin vermeyiz
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, İran'a yönelik olarak "İsrail veya başka bir devletten" gelebilecek herhangi bir saldırıda Irak hava sahasının kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Talabani, düzenlediği basın toplantısında, İran'a karşı kararlaştırılabilecek yeni BM yaptırımlarının da işe yaramayacağını, İran'ın politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesini sağlayamayacağını öne sürdü. İran nükleer sorunuyla ilgili 6 büyük gücün Tahran yönetimiyle "gerçek bir müzakere süreci izlemesi gerektiğini" belirten Talabani, bu ülkelerin, İran'ın, "nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkını" da garanti altına almaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin arabuluculuğu sürmeli”

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı Irak-Suriye görüşmelerinin sürmesi gerektiğini söyledi. Talabani, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın arabuluculuk yaptığı görüşmelerden sonuç alınması beklentisinde olduklarını ifade etti. Talabani, "İlerideki toplantılardan belirli sonuçlar alınmasını umuyoruz" dedi.

Etiketler :