"İran'ı vuracak güçte değiliz"

"İran'ı vuracak güçte değiliz"

Pentagon yetkilileri, İran’ın yeraltındaki nükleer tesislerini vurabilecek güçte silahları olmadığını söyledi. Savunma Bakanı Panetta ise “Bu güçte silahlar geliştirmeye çalışıyoruz” dedi

İran’ın tartışmalı nükleer programı yüzünden askeri operasyon hedefinde olduğu iddialarının güçlenmişken, ABD’den önemli bir itiraf geldi. Wall Street Journal’a konuşan Pentagon yetkilileri, ABD’nin elindeki silahların İran’ın yeraltındaki gizli nükleer tesislerini vurabilecek güçte olmadığını söyledi. Savunma Bakanı Leon Panetta ise bu güçte silahlar geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

Önce dağı yerle bir etmek gerekiyor

ABD’nin Massive Ordnance Penetrator” (MOP) bombaları kullanması durumunda İran’ın gizli tesislerine büyük zarar verileceğini de söyleyen Panetta, “Sanırım, ‘Çok yakınız’ demek daha doğru. Ama hala çalışıyoruz çünkü bu tür şeylerin bizim istediğimiz şekilde çalışacağından emin olmak kolay değil. Ama açıkçası bu kapasiteye kısa sürede erişeceğimize güvenim tam” diye konuştu. Geçen yılın sonlarına doğru, ABD Hava Kuvvetleri’nin İran’ın nükleer tesislerini ve yer altı sığınaklarını vurabilecek kapasitede 15 tonluk bombalar aldığ iddia edilmişti. Hava Kuvvetleri sözcüsü Albay Jack Miller ise geçen aylarda B-2 hayalet uçaklarıyla taşınacak MOP bombalarının ‘operasyonel ihtiyaçları karşılayabileceğini’ söylemişti. Ancak gazeteye konuşan yetkililer, 15 tonluk bu bombaların bile İran’ın nükleer programını bitirmeye yetmeyeceğini belirtti. Bir yetkili, “Tesisler dağın altında olunca, dağı yerle bir edecek şeylere ihtiyacınız oluyor” dedi. Pentagon’un verilerine göre özellikle Fordo’daki tesisleri yok etmek için taktik nükleer silahlara ihtiyaç olduğunu söyleyen yetkili, MOP’ların Natanz’daki tesisleri vurmak için yeterli olup olmayacağı sorusu üzerine ise “O bile şüpheli” diye konuştu. İran’ı vurmayı planladığı iddia edilen İsrail’in Savunma Bakanı Ehud Barak ise önceki gün dünyanın, İran’ın nükleer silah elde etmekten alıkonamayacağı noktaya gelmesini derhal önlemek zorunda olduğunu belirtmişti.

UAEK heyeti nükleer temaslar için İran’da

Öte yandan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) heyeti, bugün İran’a gitti. Heyet, 29-31 Ocak’ta yetkililerle nükleer programı görüşecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.