İran'ın İnkar Ettiği Sünni Cami Hazımsızlığı

İran'ın İnkar Ettiği Sünni Cami Hazımsızlığı

İran’ın başkenti Tahran’da bir milyonu aşkın Sünni Müslüman yaşamasına rağmen, Şii İran yönetimi kendi Sünni vatandaşlarının namaz kılmaları için cami yapmalarına izin vermiyor. İranlı Sünnilerin kiralayıp mescide çevirdiği yerleri bile rejim tarafından k

 

 
İran'ın İnkar Ettiği Sünni Cami Hazımsızlığı

Okunma: 1388

6 Ocak 201601:45
-A
 

+A

 

Diğer taraftan da İran’ın Şii sempatizanları ve Ramazan Bursa gibi Vahdetçi/ Sünni görünümlü kişiler, Tahran’ın çeşitli yerlerinde Sünni caminin bulunduğunu öne sürüyorlar!

Oysaki vahdetçi görünen İran, başkentinde Sünni camiye izin vermeyen tek ülke!

Başta İran medyası ve Türkiye'deki yerli taraftarları bu iddiayı yalanlasa da, İran parlamentosunda bu mevzu oldukça tartışılmıştı.

Tahran'da bir Sünni caminin yapılmamasına itirazlar, İran parlamentosunda bile dile getirilmişti. 2015 Ocak ayında, İranlı bağımsız vekil Ali Mutahhari, ülkesinin ümmetin vahdeti konusunda çok konuştuğunu fakat iş yapmadığını söylemiş ve bunun en açık örneğinin Tahran'da Sünnilerin cami kuramaması olduğunu belirtmişti.

Şii inancına göre dini unvanların en üst seviyesi olan Ayetullah lakabına sahip Necmeddin Tebesi İran’daki Sünnilere olan baskıya kılıf uydurmak ve Şiileri mazlum göstermek için “Arabistan’daki Medine Şehrinde Şiilerin bir camisi bile yok” diyor ancak kendi devlet kanalları bu yalanı ortaya çıkarıyor.

İran'da Kilise ve Sinagog gerçeği

İran'daki Yahudi sayısı 25.000 civarındadır. Tahran'da hâlen hizmet veren 11 adet Sinagog vardır ve bunların birçoğunun İbranice eğitim veren kursları vardır.

Tahran’da ise sadece Ermenîler’in 42 kilisesi bulunmakta. Ermeni Hıristiyan sayısı ise 150 bin dolayındadır. Ülkede Ermenilere ait kilise sayısı ise 300’dür. Buna göre her 500 Ermeni’ye bir kilise düşmektedir.

İran'da Sünni sayısı ve Sünni cami sayısı

İran'da yaşayan Sünni sayısı, ülke nüfusunun yüzde 8'ini oluşturmakta yani yaklaşık 8-10 milyon kişi. ülke genelinde Sünni camiler küçük şehirlerde mevcut, ama büyükşehirlerde Sünni camilerin inşası yasak. 11 adet sinagogun ve 42 kilisenin olduğu başkent Tahran'da, Sünni camiler yasak.

Hatta Sünnilerin kendi imkanları ile kiraladığı evlerin mescit haline getirilmesi bile yasak.

Aşağıdaki videoda, İran parlamentosunda tartışma konusu Tahran'da Sünni camiler




 

Kaynak : Medyatimes

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.